Primeres crítiques al festival ecomusical de Sant Jaume de Frontanyà

Més de 30 persones signen un manifest on demanen la cancel·lació i paralització de l'esdeveniment, que preveu atraure unes 2.000 persones

05 de juny del 2016
Actualitzat el 10 de juny a les 12:04h
Propietat privada on es realitzaria l'ecomusical a Sant Jaume de Frontanyà
Propietat privada on es realitzaria l'ecomusical a Sant Jaume de Frontanyà | Cedida
El festival ecomusical que Biomusicat S.L. vol portar a terme, del 14 al 20 de juliol, a Sant Jaume de Frontanyà, ja ha generat les primeres crítiques. Bona part d'aquestes provenen d'alguns veïns, que han presentat al Consell Comarcal un manifest conjunt, on demanen que aquest esdeveniment que atraurà unes 2.000 persones al municipi més petit de Catalunya s'aturi. 

En total, es tracta de 36 persones que han firmat una petició escrita, en què es demana que les administracions actuïn "en coherència" i decideixin paralitzar i cancel·lar la tramitació d'aquest festival. Així mateix, que es tingui en compte la postura "radicalment contrària" d'aquest conjunt de veïns i implicats, davant de l'esdeveniment. 

Sobre aquest, a més, asseguren que comportarà una "greu distorsió en l'habitabilitat de la zona i en el descans dels veïns", ja que entre les 22.00 hores i les 6.00 del matí hi haurà uns 15.000w d'impacte acústic, així com una repercussió "greu" en el medi ambient, tant pel que fa al so, com a nivell de fauna o contaminació lumínica. 

Per als firmants, tot això és important, ja que no consta cap estudi d'impacte acústic, sobre els efectes de l'abocament o emmagatzematge de residus sanitaris, cap precedent d'actuació de l'empresa a l'estat espanyol, i tampoc cap estudi de mobilitat o seguretat que plantegi, segons afirmen, la viabilitat d'una evacuació urgent en cas d'emergència mèdica o incendi forestal. A més, recorden que els accessos a Sant Jaume de Frontanyà "no estan preparats" per a milers de persones, i que la població no disposa de mitjans tècnics ni personals per atendre i controlar les diferents fases del desenvolupament del festival. 

De fet, aquests veïns consideren que l'ecofestival es convertirà en una "rave" a partir de determinades hores, i que això no ajudarà, sinó que deteriorarà l'entorn, la fauna i la flora. 
 

Propietat privada on es realitzaria l'ecomusical a Sant Jaume de Frontanyà Foto: Cedida.


Tal com ja va avançar NacióBerguedà, aquest festival ecomusical vol conjuminar natura, ecologia i música. Es tracta, segons va remarcar l'alcalde, Rubén Lladós, d'un esdeveniment que aplegarà persones provinents d'arreu d'Europa i amb un alt nivell adquisitiu, i que s'espera que sigui una injecció econòmica gran pel poble.

Les entrades inclouen activitats de matí i de nit. Entre les primeres, hi ha sessions de meditació, ioga, tai-txi, budisme, concerts de flauta i concentració, entre d'altres, mentre que a partir del vespre i la nit, es faran concerts de música electrònica i chill out.

Informes positius

Segons va explicar Lladós a aquest diari, per tal de realitzar aquest esdeveniment s'han hagut de tenir tot un conjunt d'informes favorables per part del Departament d'Interior, els Mossos d'Esquadra, els Bombers, els Agents Rurals i Protecció Civil. En tots aquests, la valoració ha estat positiva, tot i que s'ha recomanat delimitar l'horari i les actuacions, per evitar molèsties als veïns.

Per altra banda, serà potestat de l'empresa complir estrictament totes les assegurances, prevenció d'incendis, seguretat i altres, amb l'objectiu que el festival sigui una activitat més segura, i el màxim respectuosa possible amb el poble.