El PSC esmena els pressupostos del Govern pel Berguedà

El grup socialista demana portar a terme les depuradors de Borredà, Avià i Sant Julià de Cerdanyola, i recursos suficients per construir el Serra de Noet | El PSC insisteix en el polígon d'Olvan i les vies de comunicació

02 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:46h
Eva Granados, portaveu del PSC
Eva Granados, portaveu del PSC | ACN
La portaveu del Grup Parlamentari Socialista al Parlament de Catalunya, Eva Granados, ha realitzat diverses esmenes als pressupostos que va fer públics fa unes setmanes la Generalitat, i que rebaixen un 26% la partida del 2015. En referència al Berguedà, el PSC proposa diverses esmenes, per tal de pal·liar algunes de les demandes històriques de la comarca, i garantir la continuïtat o inici d'obres considerades prioritàries. 

Entre aquestes, els socialistes insten el Govern a “garantir els recursos necessaris” per a la construcció de l'edifici definitiu de la SI Serra de Noet de Berga. Als actuals pressupostos la partida és de 64.605,47 euros, una quantitat que es considera insuficients per a aquesta finalitat. A més, i en la línia de les darreres reivindicacions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el PSC també demana garantir la construcció de la depuradora d'aigües residuals de Borredà, Avià i Sant Julià de Cerdanyola i, pel que fa a Berga, preveure els recursos necessaris per a la construcció de l'estació d'autobusos de la capital del Berguedà. 

A l'alt Berguedà, el PSC també considera important garantir la finalització de les obres de connexió entre Coll de Pal i la Molina, al terme municipal de Bagà, així com acabar el tram de la C-16 entre Berga i Bagà; realitzar la millora del tram de la C-26 entre Navès (Solsonès) i Montmajor, així com també el de la B-402 entre la Pobla de Lillet i el Coll de Merolla. 

En l'àmbit empresarial, els socialistes han tornat a remarcar la necessitat de finalitzar la primera fase del Polígon comarcal d'Olvan i, en l'àmbit de la cultura, garantir els recursos suficients per acabar la restauració del Monestir romànic de la Portella a la Quar. 

Per altra banda, i davant de la problemàtica d'enguany sobre la processionària, demanen al Govern que garanteixi els recursos necessaris per a dur a terme una campanya “àmplia i eficaç” contra aquesta plaga a tota la comarca. 

Pressupostos

La partida dels pressupostos de la Generalitat que es destinarà enguany al Berguedà és de 3.677.289 euros, un 26,65% menys que l'any passat, quan va ser de 5.013.057 euros en inversions a la comarca. En aquests, la carretera C-16 es torna a endur el gruix del pressupost. En total, 1.630.400 euros, repartits en la millora de les característiques del ferm i reestudi de la secció transversal d'aquesta carretera, entre Berga i Bagà. No obstant això, i en el conjunt del Berguedà també es destinen uns dos milions d'euros en obres de conservació de carreteres.

La Baells i el Tren del Ciment també s'emporten partides per al seu manteniment, i el Serra de Noet i l'escola de Gironella reben 64.000 euros i 16.000, respectivament, per a la seva construcció. 

En conjunt, el Berguedà és la tercera comarca amb major inversió de la Catalunya Central, per sota del Bages, a qui la Generalitat destina 21,5 milions, Osona (11,8 milions), i per sobre del Solsonès (1,8 milions) i el Moianès (19.941 euros).