Kid Rock: Un abans i un desprès.

Pep Saña
01 de juny del 2016
Actualitzat el 02 de juny a les 10:07h
1200_14648079201035x1035-MI0003820728
1200_14648079201035x1035-MI0003820728

La transformació de Robert James "Bob" Ritchie, mes conegut per Kid Rock, del rap al rock d’arrels americanes influït per Fogerty i Bob Seger no ha estat senzilla, més que res perquè va aconseguir la seva fama com a músic de rap obsessionat amb el rock, i que bevia de la fusió d'aquests estils als quals fins i tot afegia el country. Va ser valent per la seva part, tot i que aquesta reinvenció hagi estat complicada, perdent una multitud dels anteriors fans i apostant pel rock americà. Musicalment, gens dolent el canvi, s’ha d’aplaudir, agrair i posar en valor. A la seva etapa rapera, ja era un gegantesc frontman, que es movia com a peix a l'aigua entre l'estret espai que separa el clam del públic i les explosions pirotècniques del seu espectacle, un músic amb identitat pròpia.

Un abans i un desprès.

Va créixer escoltant els principis del hip hop dels Fat Boys i Run DMC, així com les  icones del rock de Detroit Bob Seger i MC5. Al 1990 va publicar el seu primer disc de rap. Desprès d’anys de tours i discos dels quals amb algun va arribar a vendre vuit milions de copies, al 2001 amb l’àlbum Cocky, va llançar el single Picture, la balada a duet amb Sheryl Crow, convertint-se en un hit massiu, de sobte Kid Rock, es va tornar més popular que mai, i al 2002 amb l’àlbum Kid Rock, la popularitat va anar en augment, tant pels seus senzills com pels seus concerts. En aquests dos treballs el rap ja no dominava, s’hi barrejaven temes del més pur accent country i sureny, començava el punt d’inflexió però ningú intuïa el que vindria més endavant. 

Kid Rock - Picture ft. Sheryl Crow


Kid Rock - Rock N Roll Pain Train


D’aquesta etapa rapera, òbviament passaré de llarg, els que em coneixeu be, sabeu que a mi, el rap, a la planxa.

Així doncs, Kid va decidir allunyar-se de l'estil seguit en els seus anteriors àlbums, admirador confés del rock sureny dels Allman Brothers i Lynyrd Skynyrd, i del country dels John Fogerty, Bob Seger, Hank Williams Jr. o Johnny Cash, va decidir investigar en les arrels de la música americana i afegir tocs de Country i Southern. El resultat, espectacular, ja voldrien molts facturar aquest quatre discos (fins ara) de rock sureny, country i rock americà, pur i genuí sabor yankee. 
A partir d’aquest moment, les seves aparicions per cantar temes a duet en concerts de les grans estrelles del rock americà com Lynyrd Skynyrd, Bob Seger, Aerosmith o Bon Jovi entre d’altres serien constants, com tancar alguns dels seus concerts amb el Born In The USA de Bruce Springsteen.

Bob Seger & Kid Rock - Night Moves 


Aerosmith & Kid Rock - Sweet Emotion 


Bon Jovi & Kid Rock – Wanted Dead Or Alive


Kid Rock - Bawitdaba/Born In The USA



Rock N Roll Jesus (2007)
 

Ningú fins a la sortida d'aquest àlbum, alguns, ni amb l’àlbum al carrer, donaven ni un cèntim d'euro per Kid Rock, amb l’anuncia’t gir musical i el rebombori mediàtic del seu doble matrimoni i posterior divorci de la vigilant de la platja Pamela Anderson.

Ara aquest paio amb pinta de “paleto” sureny (però nascut a Michigan), amb un posat entre “macarra” i hortera i fumador de puros havans, torna per la porta gran amb un àlbum excel·lent. 

Rock n Roll Jesus ens porta un Kid Rock pletòric, més rocker i obert a altres sonoritats i allunyat del rap, però amb la mateixa barreja explosiva de sexe, religió i drogues a les lletres de les seves cançons. El disc l’obre el tema homònim que dona nom al disc, una peça festiva, d’aquelles que et dona bon rotllo i et posa les piles nomes començar. 

Kid Rock - Rock N Roll Jesus


Amb Amen, Kid Rock, factura un tema de tall acústic amb aires de country modern. All Summer Long agafa sense dissimular els acords i lletra del Sweet Home Alabama, de Lynyrd Skynyrd, rock sureny en estat pur. 

Kid Rock – Amen


Kid Rock & Lynyrd Skynyrd - All Summer Long & Sweet Home Alabama


So Hott tant podria sonar a un bar de rock’n’roll com en una escena d’una pel·lícula  amb noies fent acrobàcies a la barra d’un club d’streeptease (al videoclip hi surten). 

Kid Rock - So Hott


When U Love Someone sorprèn amb aires gospel, acompanyada per una guitarra acústica i banjo. New Orleans amb una barreja d'estils country blues, sona deliciosa. Don’t Tell My You  Love Me ens porta el rock balada de tornada guitarrera. Half Your Age és el seu encertadíssim acostament al country més clàssic, mentre que Lowlife (Living The Highlife), el tema extra, és un rock reposat d’arrels americanes.

Born Free (2010)
 

Després del seu gran èxit Rock n Roll Jesus, ens regalaria aquest Born Free. En aquest àlbum tampoc hi ha hip hop, hi ha pur rock sureny, rock tradicional americà i country rock. Per a l'ocasió, Kid Rock s'ha envoltat d'uns músics de sessió de pes, que donen a l'àlbum un so excel·lent juntament amb la producció del gurú dels discos de rock Rick Rubin. Entre aquests músics ens trobem al bateria Chad Smith, dels Red Hot Chili Peppers, Matt Sweeney, guitarrista d’Iggy Pop, David Hidalgo, guitarrista de Los Lobos, i Benmont Tench, el mític teclista que acompanya a Tom Petty &  Heartbreakers. Una banda cinc estrelles, sens dubte. I com Born Free és un disc de celebració, Kid Rock no ha volgut privar-se de la presència de més col·legues, i ha comptat amb la participació d'artistes molt propers al nou estil adoptat, com són Sheryl Crow, Zac Brown, Martina McBride o l'origen de tot aquest canvi, Bob Seger.

Born Free és un disc impecable, genial, festiu, cap tema té desperdici, per escoltar si us agrada el rock americà de bar “cutre” on només beuen bourbon, fa olor de vaca, senyores molt “apretadetes” et miren desafiant amb els seus barrets de cowboy i es disfruta d'una Budweiser i tota la parafernàlia yankee.

Kid Rock - Born Free


Kid Rock - Slow My Roll


Kid Rock - Care


Kid Rock - When It Rains


Kid Rock - Collide Featuring Sheryl Crow & Bob Seger (piano)


Kid Rock - Flyin' High Featuring Zac Brown


Kid Rock - Times Like These



Rebel Soul (2012)
 

Afortundament, Rebel Soul torna a oferir el que és, pur entreteniment de qualitat. Funciona i torna a emocionar. Kid Rock no busca l'obra d'art, sinó una hora de pura diversió, amb credibilitat, arrossegant la seva veu bruta a través de cançons de rock clàssic amb matisos surenys i souleros, facturant cançons que semblen ser oracions al més radiant del sols i a la més suculenta de les barbacoes. Pot agradar-te o no, però el tio és real i autèntic, tant com per derivar ideològicament cap al partit republicà en la mateixa línia que el seu compatriota de Detroit Ted Nugent. I és que Kid Rock és això, el sabor de l'Amèrica profunda, banda sonora de “garito”, amb cors negres, guitarres slide que volen i piano de taverna de carretera, tot en una producció de luxe, altra vegada per Rick Rubin (que no treballa amb qualsevol). No hi ha més, i es el que hi ha. L’estona d’escoltar-lo haurà merescut la pena, perquè Kid Rock si sap fer alguna cosa és barrejar influencies i estils en la seva pròpia identitat. Ha arribat lluny, ha aconseguit públic de tot tipus, les seves vendes són importants pels temps que corren i al llarg de la seva transformació a rocker ha enlluernat a noms més que respectables com el propi Bob Seger, que per qui no el conegui, a USA es tan o més admirat que Bruce Springsteen o Hank Williams Jr., qui presta la seva col·laboració en el videoclip de Redneck Paradise.

Kid Rock - Let's Ride


Kid Rock - God Save Rock n Roll


Kid Rock - Happy New Year


Kid Rock - Redneck Paradise Featuring Hank Williams Jr.


Kid Rock - Midnight Ferry



First Kiss (2015)
 

Del que no hi ha cap dubte és que d’aquell hip-hop i rap que barrejava amb el hard rock que el va fer tan famós, no en queda ni rastre, això és el que deixa clar a First Kiss, un disc que entra be, amb molt bons temes, declaració d’intencions des del primer tall de l'àlbum, First Kiss, tema homònim que dona nom al disc, hard rock a l'estil Brian Adams del Sumer Of 69, però amb un so molt americà, enèrgic i enganxós. Segueix amb l’estil country modern que tan bé sap barrejar i recolzant-se en els cors femenins que donen un toc soul a les cançons, trobem Good Times, Cheap Wine. Gran gust a la balada Johnny Cash, en homenatge a una de les seves influencies, que té aquest toc soul i sureny tan atractiu. El passat es recupera a Ain’t Enough Wiskey on compta amb els seus amics d’Aerosmith, i un glop de cervesa a Drinking Beer With Dad que ens retorna al millor cowboy. Probablement aquest disc no estigui en general, al gran nivell exhibit en els tres anteriors, de tota manera, es un àlbum de notable alt.

Kid Rock - First Kiss


Kid Rock - Good Times, Cheap Wine


Kid Rock - Johnny Cash


Kid Rock - Drinking Beer With Dad

 
 
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.