L'acusat d'estafar un capellà de Gironella nega fer-se passar pel rector de Berga

Àngel Pla renuncia a rebre la quantitat defraudada | L'acusat afirma va demanar els diners per ajudar una persona que havia de ser desnonada

ACN
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:17h
L'home acusat d'estafar el mossèn de Gironella, Àngel Pla, ha negat aquest dimarts en el judici que es fes passar pel rector de Berga, Marc Maja, per demanar 800 euros al capellà. Durant la seva declaració -que ha fet per videoconferència des d'Andalusia- ha assegurat que va trucar al mossèn per explicar-li que estava passant per un mal moment econòmic i que el rector va acceptar ajudar-lo "sense cap inconvenient".

L'acusat s'ha negat a respondre les preguntes de la Fiscalia i només ha contestat les que li ha formulat el seu advocat. De la seva banda, el mossèn de Gironella ha assegurat que l'acusat es va fer passar pel rector de Berga i li va demanar els diners per ajudar una persona que havia de ser desnonada del seu domicili. No obstant això, Pla ha renunciat als diners estafats. Es dóna el cas que l'acusat ja va ser condemnat el maig del 2015 per una estafa pràcticament idèntica a mossèn Ballarín.

Els fets es remunten al 30 de desembre del 2013, quan segons l'escrit del fiscal, l'acusat va trucar el mossèn de Gironella simulant que era el rector de Berga. L'home, segons la Fiscalia, el va enganyar i li va demanar que li ingressés 450 euros a un compte corrent particular. Vint minut més tard, va tornar a trucar-lo demanant 350 euros més. D'aquesta manera, l'acusat va obtenir un total de 800 euros. 

Sense sospites

Durant la seva declaració, el mossèn de Gironella ha assegurat que l'acusat es va fer passar pel rector de Berga i li va demanar els diners per ajudar una coneguda que havia de ser desnonada de casa seva. "No vaig sospitar gens, ho podria haver comprovat a la guia del Bisbat demanant-li el dia que va néixer o el dia que va ser nomenat mossèn, però no ho vaig fer i li vaig donar el meu compte. Els mossens estem acostumats a ajudar", ha dit. 

Pla ha renunciat als diners estafats perquè "l'acusat segurament és una persona insolvent i no vull estar pendent de si ara m'ingressa 10 euros al mes o no ho fa". "Pobre home que li aprofitin, li perdono els diners", ha assegurat. 

La defensa diu que no hi ha proves 

Durant les conclusions del judici, l'advocada de la defensa ha posat sobre la taula el fet que no hi ha cap prova del contingut de la conversa entre l'acusat i el mossèn de Gironella. La lletrada ha dit que l'acusat ha donat una explicació coherent, que no va amagar en cap moment la seva identitat, i que li va demanar els diners perquè passava per un mal moment econòmic. Per això, la defensa demana l'absolució. 

De la seva banda, el Ministeri Fiscal considera l'acusat autor d'un delicte continuat d'estafa i li demana tres anys de presó i una indemnització de 800 euros. L'acusat ja va ser condemnat per un delicte similar contra mossèn Ballarín i contra un rector jubilat de Solsona, Manel Guiu. En aquella ocasió, la defensa va al·legar que l'acusat era addicte al joc en el moment de cometre l'estafa. Com que va reconèixer els fets, va acabar sent condemnat a una pena d'un any i nou mesos de presó -que no va acabar complint- i a retornar els 510 euros estafats a Manel Guiu, en quantitats mensuals de 42,5 euros. Ballarín va renunciar a rebre els 600 euros que li havia estafat.