CARLINADA

Els trabucaires berguedans agraeixen «l'excel·lència» dels serveis mèdics i de seguretat

Tres berguedans resulten ferits amb cremades de primer i segon grau | L'associació de Trabucaires de Berga i Castellar del Riu esperen poder reprendre l'activitat com abans millor

per Aida Morales, 31 de maig de 2016 a les 20:40 |
La primera Carlinada de Ripoll | Facebook Jordi Munell
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Trabucaires de Berga i de Castellar del Riu, que aquest cap de setmana es van veure immersos en un accident amb una polvorera que es va encendre i va provocar quatre ferits -tres dels quals berguedans-, han afirmat en declaracions a NacióBerguedà que es troben bé i que continuaran, com abans millor, realitzant sortides com la d'aquest passat cap de setmana a Ripoll. 

"Estem bé, només hi ha ferides primer i segon grau, amb cremades a les mans i als braços", ha explicat una membre d'aquesta associació. Així mateix, ha reiterat que l'accident que es va produir en el marc de la primera Carlinada "no és gens habitual", de manera que ho atribueix a la mala sort i les coincidències del moment. 


El que sí que ha volgut remarcar en nom de l'agrupació, però, ha estat "l'excel·lència" en l'actuació dels serveis mèdics i de seguretat de Ripoll, així com la bona feina de l'Hospital de Campdevànol. "Tothom es va mobilitzar molt; els Trabucaires de Ripoll, la gent de l'organització i l'Ajuntament", ha assegurat, van actuar des del primer moment. Per això, ha remarcat, estan "molt agraïts" de l'actuació davant de l'accident i de les diverses "mostres de suport" que estan rebent dels companys i la resta de colles.

Ara, però, els tres berguedans ferits han de realitzar cures constants, tot i que l'accident ha quedat en un ensurt. En aquest sentit, han dit que esperen que sigui "l'última vegada que passi", ja que els Trabucaires de Berga i de Castellar del Riu continuaran la seva activitat habitual. "Si et cremes als Plens segurament hi tornaràs a saltar, no?", han bromejat.

L'accident

L'accident va provocar, a més dels tres ferits berguedans, que el fotògraf d''El 9 Nou, Xavier Mas, també hagués de ser atès. Segons explica Isaac Muntadas en l'edició de dilluns d'aquest periòdic, Mas va quedar ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on havia estat traslladat.


Un altre dels ferits també va ser portat a Vall d'Hebron, i els altres dos a l'Hospital de Campdevànol (Ripollès). El mateix periòdic apunta que la distància de seguretat entre els trabucaires i els que guardaven la pólvora només era de "tres metres" i que "hi havia poca seguretat" amb gent del públic i trabucaires fumant. També informa que després de l'accident es va suspendre un espectacle dels Diables de Ripoll i no es va tornar a disparar.

Recreació d'un extermini

El 27 de maig de 1839, fa exactament 177 anys, Ripoll va patir l'episodi d'extermini més cruel de la seva història. En el decurs de la primera guerra carlina, les tropes comandades pel Comte d'Espanya, van entrar a la vila després de sis dies de setge. Gairebé sis mil homes de l'exèrcit carlí van acabar finalment amb la resistència ripollesa. El diari d'adscripció carlina El amigo de la verdad explicava que "hombres, mujeres, viejos, jóvenes, niños... todos caen bajo la formidable cuchilla del vencedor y a nadie se le da cuartel, si no a los refugiados en las iglesias. ¡Qué torrente de sangre!". La destrucció del Monestir de Santa Maria va ser-ne la prova més fefaent. Fou una constatació de l'estat en què va quedar la vila, mig deserta i en ruïnes, amb més de mig miler de morts després dels enfrontaments.

Prèviament els liberals ja havien iniciat el saqueig, assaltant el cenobi, incendiant l'arxiu, profanant les tombes comtals i assassinant a dos monjos. Era quatre anys abans de la desfeta total, en uns anys d'enfrontaments on els ripollesos van ser doblement colpejats per la bel·ligerància entre els dos bàndols.

Per rememorar aquells fets d'infaust record, diumenge al matí es va recrear la primera edició de La Carlinada, una recreació de la crema de la vila. Organitzat per l'Ajuntament de Ripoll, els Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll i la confederació de Trabucaires de Catalunya, es va escenificar la lluita entre els resistents i les tropes carlines. El combat es va iniciar al passeig Ragull, per traslladar-se a través dels carrers del barri vell fins a la plaça del Monestir, amb una bona presència de públic durant tot el matí.

L'organització recomanava prendre precaucions d'una diada eminentment sonora a les persones amb problemes de sensibilitat auditiva. Hi van participar trabucaires de tot el país, en una representació que podria convertir-se en una cita habitual del calendari d'activitats festives de Ripoll, això sí, amb unes mesures de seguretat més àmplies. Els responsables de la trobada la reformularan per estalviar-se nous ensurts.

 

Participació