La Fia-faia, al primer Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània

La Flama del Canigó, que està a punt de fer els seus 50 anys, va reunir aquest cap de setmana diverses festes de foc a Vic

per Redacció , 31 de maig de 2016 a les 11:29 |
Josep Costa al Congrés Internacional els Focs de Sant Joan. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cap de setmana passat va acollir els actes més destacats de la commemoració dels 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó al Principat a Vic. Una de les principals novetats era l'organització de la primera edició del Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània amb l'objectiu d'aglutinar conferències, exposicions i debats entorn del foc, la flama, les fogueres i els fallaires. En aquest, es va parlar de diverses festes, entre les quals, la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, a través d'una conferència del director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals.

Concretament el Simposi se centrava en tres àmbits dels solsticis d'hivern i sobretot d'estiu: Focs i fogueres de Sant Joan, Flama del Canigó, i Falles i brandons. Un dels propòsits era conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en aquest solstici al voltant de l'element del foc a la Mediterrània, és a dir, les diferents expressions de els festes del foc.

 

El director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, en la conferència sobre la Fia-faia Foto: Cedida.


El dissabte també es va celebrar el Congrés Internacional els Focs de Sant Joan-Flama del Canigó, un sopar espectacle que va culminar el simposi que s'havia fet durant tot el dia. Organitzat al Sucre, va acollir mig miler de persones mentre les intervencions s'anaven combinant amb els plats de l'àpat. La jornada estava amenitzada per l'orquestra Experimental Catalana i Gemma Humet. Pel que fa a la dansa, va anar a càrrec de la Cia Km 0 i l'Esbart Sant Genís de Taradell. L'acte estava conduït per l'actriu Gisela Figueras.


Escultura dedicada al 50è aniversari

El 23 de juny, al Coll d'Ares es farà la inauguració de l'escultura-peveter dedicada als 50 anys de la Flama del Canigó al Principat, en el marc del tradicional acte que començarà a les dotze del migdia i inclourà dinar popular, animació infantil, sardanes, músiques, dansa i parlaments. Fins a les cinc de la tarda quan partiran del mateix indret els equips de foc que repartiran la Flama del Canigó per cinquantè any al Principat. Per finançar l'escultura es farà una campanya de micromecenatge de la qual es pot trobar tota la informació a www.tradicat.cat.

La Flama del Canigó és una tradició que simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida és el coll d'Ares, des d'on surten les diverses columnes que encendran les fogueres de Sant Joan a moltes poblacions catalanes. 
 

Recull d'imatges de fotos de la Flama del Canigó

El congrés ha commemorat els 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó al Principat. Foto: Adrià Costa

 

Participació