PATUM

Pluja, confeti i bengales a la Passada de dissabte de Patum

La comparsa dels Gegants sorprèn amb una acció inesperada i plena de color a la plaça de Sant Pere| La pluja arrenca amb força pels volts de les 23.00 hores i els Gegants es refugien al Cine Catalunya

per Aida Morales, 29 de maig de 2016 a les 00:39 |
Una explosió de confeti sobre els Gegants de la Patum inicia la seva Passada de dissabte. | Aida Morales.
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pluja, el confeti i les bengales han estat tres dels elements diferencials que han marcat la Passada d'aquest dissabte al vespre. I és que, cadascun d'aquest ha agafat per sorpresa centenars de patumaires, que s'han mullat de gom a gom i han quedat sorpresos.

La pluja ha arribat quan les comparses sortien de la plaça del Forn, amb grans ratxes de vent que han dificultat el ball dels Gegants. De fet, aquests s'han hagut de posar ràpidament la capelina i refugiar-se al Cine Catalunya dels Castellers de Berga, on han restat prop d'una hora i on, finalment, han realitzat un ball com a gest d'agraïment. Com a conseqüència de l'aigua, el concert de Patum a l'avinguda del Canal Industrial també s'ha hagut de suspendre.


I és que aquesta Patum és, sense dubtes, una Patum molt gegantera. Fins ara, aquesta comparsa ha volgut anar guardant el protagonisme, deixant espai per a la commemoració de Joan Rafart en la Patum Infantil i a Carles Prat en el seu comiat com a tabaler. No obstant això, aquest dissabte al vespre també ha estat protagonista de diverses explosions de confeti després de cada ball. 
 

Els Gegants de la Patum amb capelina al Cine Catalunya dels Castellers de Berga. Foto: Carles Galera


La sorpresa ha vingut després del salt de Maces i de Guites a la plaça de Sant Pere. Quan el ball dels Gegants ha finalitzat, i el cap de colla, Dani Massana, ha fet explotar un preparat de confeti i serpentines. Això ha sorprès bona part de la plaça, que ha pogut veure sobrevolar aquests papers de colors per sobre de les figures dels dos Gegants Vells. A partir de llavors, explosions similars s'han pogut anar veient en cada salt.

Per celebrar l'aniversari d'aquesta comparsa, la Guita Xica també ha volgut tenir un gest de reconeixement i, al passeig de la Indústria, ha portat un pastís als dos Gegants, mentre els músics han entonat una música d'aniversari.

Aquest ha estat l'inici i desenvolupament poc esperat de la Passada d'aquest dissabte. Un acte que ressegueix les places de la població i també fa salts en honor als quatre Administradors. Aquesta ha començat a les 19.30 hores, amb la plaça de Sant Pere repleta de gent. A partir d'aquí, s'enfila fins a la plaça de Santa Magdalena, va cap a l'Hospital, a la plaça Viladomat, a la plaça Doctor Saló, a la placeta Ciutat, a la de Sant Ramon, del Forn, Sant Francesc, plaça de Sant Joan i de les Fonts. En honor als administradors Marco-Rota i Justícia-Vargas, també passa pel carrer Cercs i el carrer Instrucció 2. Després de la plaça de les Fonts segueix per la Ronda Moreta (Cal Cuberas) en honor a la parella Andrés-Berdejo, al carrer Gran Via amb passeig de la Pau per a Pueyo-Martínez. Després, es torna a la plaça de la Creu, i a la plaça de Sant Joan i de Sant Pere, on es finalitzarà amb Tirabols després de l'emblemàtica cançó "Ella s'ho pensa" remuntant el carrer major.
 

Els Gegants de la Patum realitzant un ball al Cine Catalunya dels Castellers de Berga. Foto: Redacció


Bengales en comptes de fuets

El salt de les dones, el que es fa tradicionalment a la plaça del Forn, és un dels més peculiars i esperats de la Passada de dissabte. En aquest, les dones agafen el relleu de les comparses, sobretot, en el cas de les Guites i les Maces. És en aquesta darrera, però, on hi ha més bromes i males passades a les dones que volen saltar. 

Després de posar difícil la col·locació dels fuets, les guspires d'aquestes s'han tornat bengales, donant un toc de color diferent, i fent una mofa agradable i respectuosa a aquest salt tan femení. Això ha provocat la riota de diverses persones. Unes bromes ja habituals, que donen un punt de color a aquest salt.

 

Salt de Maces a la Passada de dissabte al vespre. Foto: Aida Morales.

 

Participació