Primer ofici de Corpus sense l'equip de govern de Berga

La CUP no entra a l'església però se suma a les autoritats durant l'entrada i la sortida al santuari | Montse Venturós afirma que la missa és un acte "obert i lliure"

26 de maig del 2016
Actualitzat a les 14:23h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, amb la vara d'alcaldia anant cap a l'església.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, amb la vara d'alcaldia anant cap a l'església. | Martí Albesa
Des de fa uns any, la Patum de Berga planteja, en cada edició, canvis o fets excepcionals que la postulen com a històrica. Aquest any, a part dels 125 i 150 anys dels Gegants, del relleu del tabaler i de la primera tabalera de la història, en la Patum Infantil, la CUP, en el seu primer any de govern a la ciutat, també hi ha posat el seu granet de sorra. 

Per primera vegada, l'ofici de Corpus previ a la Patum de Lluïment, on hi tenen presència els Administradors i totes les autoritats, no ha comptat amb cap dels sis regidors de l'equip de govern. Així ho van decidir i ho va argumentar l'alcaldessa, Montse Venturós, en una entrevista a NacióBerguedà, malgrat rebre les crítiques de bona part de l'oposició. 

Aquest dijous, doncs, l'equip de govern ha acompanyat les autoritats fins al santuari i ha realitzat el passadís d'honor a la sortida i des de l'església de Santa Eulàlia, tot i que no s'hi ha quedat. Una decisió, explicava Venturós, que va prendre perquè és atea, i perquè considera que, aquesta, és només una manera de viure la Patum. 
 

Missa a l'església de Santa Eulàlia amb els seients buits de l'equip de govern, i els convergents darrere. Foto: Martí Albesa


Davant d'això, diversos grups de l'oposició com CiU van tenir una postura ferma i crítica al respecte. Els convergents, per exemple, van retreure que la CUP s'excusés en una "malentesa aconfessionalitat" i van recordar que, fins i tot l'alcalde republicà Badia Serra assistia a les misses afirmant que no era ell, personalment, qui hi anava, sinó la figura de l'alcalde de Berga. 

Per a Venturós, però, això no és així, i la diferència entre una missa de Patum, que és totalment lliure, o la missa del funeral de, per exemple, Joan Rafart o mossèn Josep Ballarín, és que l'última voluntat del difunt era ser acomiadat per l'església: "No som ningú per no acceptar-la, perquè seria una falta de respecte; l'altra cosa és un ofici obert i lliure, que hi assisteixes o no perquè consideres que formes part o no d'una festa".
Arxivat a