El bon temps i les ganes de Patum protagonitzen la Passada del migdia

Centenars de persones acompanyen els Gegants i el Tabal pels carrers de la ciutat | Berga viu una jornada plàcida, familiar i de bon ambient

25 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:30h
La Passada de dimecres al migdia amb la plaça de Sant Pere repleta de gent
La Passada de dimecres al migdia amb la plaça de Sant Pere repleta de gent | Aida Morales.
Faci sol, plogui o pedregui. La Patum ja és aquí i, els berguedans, han volgut donar-li la benvinguda al màxim, aquest dimecres, tornant a omplir la plaça de Sant Pere durant el Passacarrers del migdia. En aquest, com és tradicional, han sortit els quatre Gegants i el Tabal que, acompanyats per la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), han enfilat cap al barri vell de la ciutat, han recorregut el carrer major i, finalment, han travessat el carrer del Roser per tornar a Sant Pere. 

Una Passada que Berga ha viscut amb màxima il·lusió, amb un nou tabaler, Xavi Prat, al capdavant de la comparsa, que ja s'ha sentit més còmode que el dia de l'Ascensió, i amb uns Gegants, si més no, una mica més cansats que en els últims anys. Per a molts, la celebració dels 125 i 150 anys d'aquesta comparsa pujant fins al Santuari de Queralt ja va ser un primer bateig de Patum, tot i que molta gent no hi va poder pujar o, simplement, va decidir reservar-se. 
 

El Gegant Vell amb Queralt de fons. Foto: Aida Morales.


El que és segur, però, és que Berga, a partir de les 12.00 del migdia, ja ha canviat. Des d'avui i fins diumenge, cada dia serà dissabte, i els carrers, bars, restaurants i locals d'hostatgeria estaran plens. L'ambient és festiu, les escoles fan festa, i les famílies i grups d'amics inunden les principals artèries de la ciutat barrejant sentiments retrobats. 

Durant tota la Passada, una gran estela de gent ha acompanyat Tabal i Gegants. Un acte eminentment familiar, en què els més petits han pogut imaginar-se fent de tabalers, i tots els geganters, siguin de plantilla o no, han ballat i saltat amb la comparsa fins gairebé les 15.00 hores. Com és habitual, a més, les comparses han anat realitzant les tradicionals parades als bars de la ciutat. Allà, vermuts, barreges i refrescs han ajudat a fer passar la calor. Un bon temps, per altra banda, que contrasta amb el d'altres anys, i que ha permès realitzar un recorregut agradable i tranquil.
 

La Geganta Vella a la Passada de dimecres. Foto: Aida Morales.


A partir d'aquesta primera Passada, doncs, s'entra de cap al bucle de Patum. A les 20.00 hores, un procediment molt similar es repetirà, aquesta vegada, només amb els Gegants Vells, però afegint-hi Maces i Guites. Un Passacarrers, com sempre, dedicat a l'Ajuntament i als seus regidors. Una Passada, altra vegada com sempre, que tornarà a finalitzar amb l'eufòria desbordada dels Tirabols a la plaça de Sant Pere. 

De moment, la Patum ha començat amb bon peu, ganes, il·lusió i cap accident. Les sensacions són bones. A partir d'aquí, queden cinc dies intensos per endavant.
 

Els Gegants arribant al carrer major, seguits pel Tabal Foto: Aida Morales.

 

Els Gegants davant de la Residència Sant Bernabé de Berga. Foto: Aida Morales.


 

Arxivat a