Gironella homenatja els mestres represaliats per la dictadura

Demanen al Parlament de Catalunya que reconegui els metres que van lluitar per la República

Redacció
25 de maig del 2016
Actualitzat el 26 de maig a les 14:28h

Acte d'homenatge als mestres de la República Foto: AjGironella.


Un grup d'exalumnes, amb el suport de l'Ajuntament de Gironella, va organitzar, aquest passat dissabte, l'acte “L'escola de Gironella a l'escola de la República”, una trobada amb l'objectiu d'homenatjar els mesters d'aquest municipi que van ser represaliats per la dictadura. Aquests van ser recordats per familiars i exalumnes. 

L'acte, segons han informat, es va encetar de les mans de l'alcalde de Gironella i president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, que va llegir un emotiu escrit que els exalumnes del mestre Heribert Rutllan Claret van lliurar-li l'1 de setembre de 1957 a Cassà de la Selva. Seguidament, l'historiador gironellenc Josep Sánchez va explicar l'organització del sistema educatiu i la situació de l'escola de Gironella abans de la República, i els canvis que aquesta va introduir, especialment, amb la construcció d'una nova escola sota el mandat del batlle Curtichs.

Així mateix, va repassar la trajectòria d'alguns dels represaliats, com el director de l'escola de nens, Vicenç Navarro Ibánez, i la directora de l'escola de nenes, Francisca López Buenaposada, tot i que també els mestres Josep Bernaus Aranya i Heribert Rutllan Claret, que van ser fortament represaliats per la dictadura franquista amb penes d'inhabilitació per a la docència, exili o presó. 

En la trobada es va fer una crida als assistents per demanar al Parlament de Catalunya un reconeixement als mestres represaliats de la República, ja que, segons van dir, durant anys no s'ha reconegut aquesta injustícia ni s'ha honorat aquestes persones per la seva tasca educativa.
 

Acte d'homenatge als mestres de la República Foto: AjGironella.

Arxivat a