ESTACIONS D'ESQUÍ

El Govern vol enllestir el Pla director de la Molina-Masella l'estiu del 2017

L'esborrany preveu una ampliació de l’actual domini esquiable a proposta de les dues estacions i dels ajuntaments | El PDU afecta termes municipals de diversos pobles, com Bagà i Castellar de n'Hug

per Jordi Pardinilla, Das | 23 de maig de 2016 a les 14:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La sala d'actes de l'Ajuntament de Das, plena a vessar, aquest dissabte. Núria Martí (de peu, a la dreta), de l'Associació Salvem la Molina, pregunta pel projecte Foto: Jordi Pardinilla


La direcció general d’Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya vol que el futur Pla Director d’Urbanístic de la Molina-Masella (PDU) estigui redactat i vist per a la seva tramitació i aprovació definitiva “l’estiu de l’any vinent”, segons ha confirmat aquest cap de setmana el director general d’Ordenació del Territori i d’Urbanisme, Agustí Serra.


El director general ha donat aquesta afirmació en un acte que s’ha celebrat aquest a l’Ajuntament de Das, acompanyat per la subdirectora general, Rosa Vilella, i que s’ha convertit en la primera presentació pública del document (proposta que té data de febrer de 2016). La presentació ha congregat molts veïns i autoritats locals del Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès que han deixat la sala totalment col·lapsada, on algunes de les persones presents a l’acte han hagut de seguir la reunió des d’un espai adjacent. 

Serra i Vilella han repetit, en diferents ocasions, que el document que es presentava aquest dissabte era una proposta “inicial”, una mena d’esborrany en el qual quedaven recollits els objectius i els propòsits que persegueix aquest futur PDU. En aquest sentit, els dos màxims responsables urbanístics del país han coincidit en manifestar que el treball i la concreció tot just començarà a partir d’ara i que la voluntat és obrir el document final a la participació dels veïns, les entitats, les associacions i les administracions locals i comarcals. Serra i Vilella han explicat que la presentació del PDU serà itinerant i que es farà actes similars com el d’aquest dissabte a la resta dels municipis inclosos en l’àmbit del PDU. 


Aquest tret de sortida del procés inicial que comença ara, donarà pas a tenir en uns mesos un primer document redactat del Pla Director abans que s’acabi l’any, segons el calendari amb el qual treballa Urbanisme de la Generalitat. La direcció general vol que es faci l’aprovació inicial del document en aquest període per tal d’iniciar el procés d’exposició pública en els primers mesos de l’any vinent. Al final, segons Serra i Vilella, la idea és que el PDU estigui aprovat de forma definitiva l’estiu de l’any vinent.

“El sentit comú”

El director general ha defensat el PDU fins a l’extrem que s’ha adjudicat la paternitat de la iniciativa. Segons Serra, el Pla Director d’Urbanístic de la Molina-Masella és l’eina que ha de servir per ordenar i endreçar l’àmbit del domini esquiable, en un element que faci sostenible i equilibrat el creixement de les dues estacions en un sol espai, motor econòmic de la comarca.

Per a Serra, és de “sentit comú” impulsar aquesta figura urbanística per tal de tenir una planificació única d’aquesta àrea que a dia d’avui està afectada per “cinc planejaments municipals diferents i tres plans territorials distints. Per a les estacions d’esquí, qualsevol tràmit de nova instal·lació és un calvari i al final, els seus gestors ja no saben com s’ha de fer. Ja n’hi ha prou. Hem de posar ordre a aquest caos i desgast administratiu. Per això és important el PDU, perquè facilitarà el desenvolupament de les activitats i això beneficiarà el creixement de futur”, ha indicat Serra.

La proposta inicial, amb ajuntaments i estacions

El document presentat aquest dissabte dibuixa una ampliació de l’actual domini esquiable de les dues estacions. A la pregunta dels assistents, de quins criteris s’havien seguit per a fer aquestes ampliacions, Serra i Vilella han reconegut que la proposta inicial s’ha fet a partir de les peticions formulades per les dues estacions d’esquí i dels ajuntaments. Vilella ha matisat que és un document de màxims i que no vol dir que l’aprovació definitiva del PDU inclogui aquestes ampliacions del domini esquiable.

Dades generals

El PDU afecta un àmbit territorial que inclou els termes municipals de Toses (Ripollès), Das, Urús i Alp (Cerdanya) i Castellar de n’Hug i Bagà (Berguedà). Les estacions de La Molina i Masella formen un dels dominis esquiables més grans dels Pirineus, amb 135 km i 908 canons de neu. L’accés al conjunt de 118 pistes es fa a través d’una xarxa de 32 remuntadors, que tenen capacitat p ara transportar 41.180 esquiadors/hora. Ambdues estacions sumen 10 escoles d’esquí, que donen feina a 520 professors.

Per donar una idea de l’activitat directa i indirecta que mouen les estacions d’esquí, cal dir que La Molina i Masella compten amb 23 establiments d’allotjament, amb 3.771 places situades a peu d’estacions, i 14.046 places més en la seva àrea d’influència. Durant la temporada 2013-2014, La Molina i Masella van vendre 668.847 forfaits (dies/esquí), amb una facturació conjunta per forfets de 12.630.000 euros, segons les dades facilitades pel departament.

 

Participació