Territori destaca el valor dels Rasos de Tubau com a Espai Natural Protegit

La serralada cavalca entre les comarques del Berguedà i el Ripollès

Redacció
03 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:33h
Rasos de Tubau
Rasos de Tubau | Departament de Territori
El Departament de Territori de la Generalitat ha publicat el valor i les característiques dels Rasos de Tubau, a cavall entre el Berguedà i el Ripollès, com a Espai Natural Protegit de Catalunya. Ho ha fet, també, amb 14 espais més, amb l'objectiu de donar a conèixer les peculiaritats i les necessitats específiques d'aquestes zones, protegides geològicament, per la flora o per la fauna. 

Els Rasos de Tubau ocupen part del terme municipal de Gombrèn i les Llosses (el Ripollès), tot i que també de Sant Jaume de Frontanyà i la Pobla de Lillet, al Berguedà. Geològicament, es tracta d'un tros de les serres interiors del Pirineu, on els relleus han sofert plegaments alpins, parats com ones que s'haguessin estavellat contra la ferma barrera axial pirinenca. 

Pel que fa a la biodiversitat, té un gran interès faunístic, segons el Departament, amb una petita població de gall fer (Tetrao urogallus), que és la que està situada a menys altitud del territori pirinenc. A més, també destaca per la fauna i flora, amb plantes i espècies autòctones. 

Segons Territori, s'ha considerat declarar els Rasos de Tubau Espai Natural Protegit de Catalunya pels perills que pot suposar la seva inadequada gestió forestal, i l'impacte que pot tenir, per exemple, en la població de gall fer existent. En aquest sentit, el Govern ha recordat que aquesta espècie està protegida i és vulnerable a les molèsties.

El Sistema d'Espais Naturals Protegits de Catalunya (SENP) està constituït per 182 espais naturals representatius de l'àmplia varietat d'ambients i formacions presents a Catalunya. La superfície terrestre acumulada de tots aquests espais és de 960.102 hectàrees, i equival al 30%, aproximadament, del territori. 
 

Rasos de Tubau Foto: Departament de Territori