Alerten de perill de més esllavissades al jaciment de dinosaures de Fumanya

El despreniment de pedres causat per les pluges afecta 30 metres | La subdirectora de Patrimoni Cultural demana protecció per evitar el saqueig

ACN
17 de maig del 2016
Actualitzat a les 22:15h
Jaciment de dinosaures de Fumanya, amb l'esllavissada
Jaciment de dinosaures de Fumanya, amb l'esllavissada | ‎@homscm
Les fortes pluges que van caure a l'Alt Berguedà la setmana passada han provocat una esllavissada de 30 metres d'amplada al jaciment paleontològic de Fumanya, al terme de Fígols. Un espai de 35.000 metres quadrats de superfície on s'hi acumulen 3.500 petjades fòssils de tiranosaures i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El territori ja fa anys que reclama sense èxit la protecció de la zona, que es troba oberta a les inclemències del temps. Aquest matí, tècnics de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i representants del Departament de Cultura i l'Institut Paleontològic han visitat la zona afectada, i han alertat del perill de més caigudes degut al mal estat de la paret. La primera actuació que s'hi farà serà la d'alertar del perill d'accedir a la zona per evitar possibles accidents.

L'esllavissada afecta la part central del jaciment de Fumanya sud, el més espectacular perquè és el que concentra més petjades de tiranosaure, el més extens i el més conegut de la zona. De fet, just davant del pany de paret que ha caigut, hi ha construït l'edifici del centre d'interpretació, encara pendent d'inaugurar per manca de pressupost. 

Els alcaldes de la zona ja fa temps que reclamen la protecció del jaciment, obert a les inclemències del temps i situat a 1.500 metres d'alçada. "Nosaltres hem fet mans i mànigues, però som pobles de pocs habitants i amb uns pressupostos molt reduïts", ha explicat a l'ACN l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena. Per això, reclamen al Govern que treballi per preservar la zona "encara que ja arribin tard". 

Precisament aquest matí, tècnics del Departament de Cultura i de l'Institut Cartogràfic han visitat la zona per avaluar els danys i decidir les accions que s'han de dur a terme a curt termini. Els tècnics han alertat del perill de noves caigudes –de fet ja n'hi va haver una altra fa dos anys- i han avisat que el més important és tancar el recinte i informar al públic del perill d'accedir-hi. En aquest sentit, el Departament de Cultura s'ha compromès ha començar els treballs "amb celeritat". 

Pel que fa a la impermeabilització de la zona, la subdirectora de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, ha reconegut no conèixer els informes de l'Institut Paleontològic que ja l'any 2010 alertaven del perill del jaciment i de la necessitat de protegir la zona. Ibar ha explicat que la responsabilitat de protecció és del seu propietari que, segons ha dit, és el Consorci Miner format pels municipis de la zona. Malgrat això, ha acceptat que la responsabilitat és compartida i també implica la Generalitat, ja que la zona va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2005. 

Perill de saqueig 

Una de les preocupacions més grans, a banda del perill de noves caigudes, és el saqueig que hi pot haver a la zona, ja que l'esllavissada ha provocat el despreniment de roques on s'hi poden trobar restes fòssils vegetals. 

La importància del patrimoni paleontològic i natural de Fumanya és excepcional. Fumanya correspon probablement al jaciment amb petjades (icnites) de dinosaure de major extensió de tots els que, fins al moment, es coneixen a Europa i el seu registre el col·loca amb molta probabilitat entre els deu més elevats, pel que fa al número de petjades representades.