Una esllavissada s'endú part del jaciment de dinosaures de Fumanya

Les fortes pluges han causat danys importants en aquest recurs paleontològic | El jaciment berguedà és un dels més importants de l'estat espanyol

Redacció
16 de maig del 2016
Actualitzat a les 20:27h
Jaciment de dinosaures de Fumanya, amb l'esllavissada
Jaciment de dinosaures de Fumanya, amb l'esllavissada | ‎@homscm
El jaciment de dinosaures de Fumanya ha patit, durant els últims dies, una important esllavissada a causa de les pluges, que s'ha endut part de la paret sud, on hi havia algunes de les petjades. Així s'ha donat a conèixer aquest diumenge, després que diversos usuaris ho hagin denotat a través de les xarxes socials, confirmant-ho a aquest diari.

Aquest jaciment, bàsicament en paret vertical, acull diverses petjades de dinosaures que van viure a Catalunya fa uns 70 milions d'anys. De fet, es tracta d'un dels jaciments més importants, considerats d'alt interès natural i paisatgístic, a l'est i nord de la Serra d'Ensija, principalment entre els termes municipals de Fígols i Vallcebre. 

Segons els científics, el patrimoni paleontològic i natural de Fumanya és excepcional, ja que és una de les zones amb més petjades (icnites) de dinosaures que es troben a Europa. Concretament, es podria situar entre els deu amb més número de petjades. Amb l'esllavissada, moltes algunes d'elles s'hauran perdut, i ara caldrà calcular la importància dels danys.

Les principals restes de dinosaures que es poden veure a Fumanya són de Sauròpodes, tot i que també es coneixen algunes peces aïllades de carnívors. Per la seva importància, el jaciment ha estat inclòs en el catàleg de jaciments amb petjades de dinosaures més importants de la península Ibèrica, per tal de poder ser declarades per la Unesco Patrimoni Natural de la Humanitat.