El Govern bonifica els gestors del Túnel del Cadí amb més de 5 milions d’euros

La Generalitat concedeix aquest bonificació per compensar l'ús del Túnel pels veïns del Berguedà, Alt Urgell i Cerdanya que gaudeixen de la gratuïtat del peatge | El 2015 es va produir més de 430.000 recorreguts fets per veïns d'aquestes contrades

Jordi Pardinilla
13 de maig del 2016
Entrada al Túnel del Cadí (boca sud) des del Berguedà
Entrada al Túnel del Cadí (boca sud) des del Berguedà | Jordi Pardinilla
La Generalitat de Catalunya ha concedit una bonificació de més de cinc milions d’euros (5,087 milions, en concret), a l’empresa Túnels de Barcelona i Cadí, actuals gestors del túnel prepirinenc, amb l’objectiu de compensar la concessionària pels descomptes que reben els usuaris de la infraestructura i que són veïns del Berguedà, Cerdanya i Alt Urgell. Els habitants empadronats en els municipis de les tres comarques gaudeixen de la gratuïtat del peatge del túnel, mesura que s’aplica des de fa molts anys i que pretén facilitar la relació veïnal, comercial i empresarial d’aquesta zona.

El Govern concedeix aquest bonificació a Túnels de Barcelona i Cadí després de calcular el volum final de cotxes que han passat pel peatge durant l’any. Aquest càlcul es fa gràcies a les targetes bancàries i el Teletac, que són els dos sistemes que permeten accedir a la gratuïtat del peatge. Així, tenint en compte que els descomptes s’apliquen als vehicles de les categories I i II (turismes de 2 eixos i 4 rodes fins a 9 places amb o sense remolc d’1 eix i sense roda bessona en cap eix), i que el preu de pas és 11,57 euros, es pot concloure que durant l’any 2015 més de 430.000 recorreguts (d’anada, de tornada, o en ambdós sentits) van ser fets per usuaris i vehicles de les tres comarques beneficiades per la mesura del descompte.

Aquest volum total de recorreguts anuals representa que a diari, de mitjana, el Túnel del Cadí va ser utilitzat 1.178 vegades per usuaris de les tres comarques. Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han explicat a NacióCerdanya i NacióBerguedà que el pagament de la bonificació es fa mensualment, tot i que l’import que queda recollit en el DOCG és el volum final de la bonificació, que el 2015 ha estat de poc més de 5 milions d’euros. Les mateixes fonts han assegurat que el Departament preveu, per aquest 2016, una bonificació de 5,5 milions d’euros.

Un túnel en concessió

La Generalitat va privatitzar la gestió del túnel del Cadí a finals de l’any 2012. Es va adjudicar el servei a un consorci integrat pel banc brasiler BTG Pactual i Abertis. A mitjans del mes de maig de l’any passat, la Comissió Europea va autoritzar al fons d'inversió francès Ardian la compra del 65% de les autopistes de peatge de Túnels de Barcelona i Cadí. El 35% restant segueix sent propietat  d’Abertis.

Recordem que el Govern va ingressar, amb la privatització de la gestió del Túnel del Cadí, 430 milions per una concessió de servei a 25 anys. La quantitat que han rebut finalment les empreses com a compensació per la gratuïtat del peatge és d’un 10% del total de la facturació del túnel, si tenim en compte que l’any 2014 (l’últim exercici presentat) l’empresa va facturar poc més de 50 milions d’euros.