NÚVOLS I OVNIS AL BERGUEDÀ

Per Gemma Puig i Jaume Cusidó

Redacció
10 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:03h
Els tipus de núvols al Berguedà.
Els tipus de núvols al Berguedà. | Jaume Cusidó
Per Gemma Puig... Potser fa temps que no neva, plou poc però si preguntem a la gent de la comarca, segur que tothom està d'acord que fa més vent! 
El vent normalment ens atabala, ens fa mal de cap, els cops forts fins i tot, ens espanta però també ens porta núvols que no passen desapercebuts. 

Núvols en forma de llentia, ovni, plats voladors... no us penseu que la nostra comarca, el Berguedà, es prepari o hagi estat l'escollida per alguna invasió extraterrestre sinó que són núvols de vent, altocúmuls lenticulars.

A part de la seva forma curiosa, el Jaume estarà d'acord amb mi que són bonics de fotografiar i fàcils pels principiants. Són núvols estacionaris, que no es mouen gaire, estan preparats per la nostra fotografia.

Són núvols que es formen gràcies al vent que quan topa amb les muntanyes. De fet, es formen a sotavent, i cal que hi hagi vent a les capes mitjanes o altes, no necessàriament en superfície. A vegades, fins i tot, les ondulacions fan que els podem trobar sobreposats i apilats.

Per tant, per la formació d'aquests tipus de núvols, necessitem com sempre humitat perquè hi hagi condensació, però indispensable el vent i l'orografia; muntanyes que facin de barrera a l'aire, i que aquest es vegi obligat a superar-la, passa per sobre i sortint en forma d'ondulacions, ones a sotavent. 

Vent del nord o nord-est que deixa núvols a sotavent de la Serra del Cadí, Serra d'Ensija, El Catllaràs, Picancel, Rasos de Peguera, Queralt... aquesta comarca ens permet observar-los força sovint. Són núvols que no es mouen gaire, però són indicadors que hi ha fort vent a alta muntanya i, moltes vegades, ens avisen que el temps serà insegur, preludi de tempestes.

Per Jaume Cusidó... Com diu la Gemma, per fotografiar lenticulars necessitarem humitat i fort vent. Crec que a la majoria de gent no li agrada massa el vent, però en el meu cas, m'encanta.
 

Lenticular caçat des de Casserres Foto: Jaume Cusidó


Al Berguedà tenim la sort, entre altres moltes coses, que hi ha serralades que provoquen que el vent onduli i pugui crear aquests "ovnis" o "llenties". 
 

Núvols en forma d'ovni a  Foto: Jaume Cusidó


Quan detectem dies favorables, hauríem de planificar i cercar la ubicació depenen d'on s'estiguin formant els lenticulars. Si convé, desplaçar-se algun lloc que tinguem una vista oberta i poder incloure paisatge. Sempre és més fotogènic incloure quelcom més que el núvol en si.

Tècnicament es recomana utilitzar un diafragma tancat, un f8, f11 o f16, per tenir bona profunditat de camp i que ens quedi tot el paisatge enfocat.
 

Imatge dels núvols des de la carretera de Coll de Pal, just al moment de l'albada. Foto: Jaume Cusidó

 
A l'albada o bé a la posta de sol serà quan puguem aconseguir les fotografies més espectaculars, quan els tons taronges o vermellosos ens donaran un acoloriment impressionant.
 

Foto realitzada en el taller de meteorologia i com fotografiar-la al Port del Comte. Foto: Jaume Cusidó

 

La tramuntana modelant els núvols a Cadaqués. Foto: Jaume Cusidó


A Catalunya, els llocs a on podem fotografiar amb més èxit aquest tipus de núvols, són als extrems, al Cap de Creus i a Tortosa.

Per poder-nos anticipar i planificar sempre podem utilitzar les eines que ens ofereixen les xarxes, com els mapes de vent o altres aplicacions de vent que arriben a ser molt útils. A més, també hi ha APPs per a mòbils on ens avisen del vent que farà a diferents zones i la seva intensitat.

Ara ja no teniu excusa per saber a on, quan, quina intensitat i d'on vindran els vents.... i anticipar-vos a les ventades!!!!

Sort i a caçar "ovnis"...
 
 

Jaume Cusidó i Morral (Sabadell, 1967). Informàtic analista programador des de fa 30 anys. Sempre m’han apassionat els paisatges. Recordo la meva habitació de petit on hi tenia penjats uns pòsters de paisatges de natura. Però no va ser fins el 2005 quan em va agafar la vena de la fotografia. Des d'aleshores no he parat, primer exposicions, cursos de retoc, d’iniciació i ara de meteorologia i com fotografiar-la. Em podeu trobar a jaumecusido.com

Gemma Puig i Feliu (Berga , 1976). Llicenciada en Física, des de petita m'agradava saber el perquè de les coses, l'astronomia em cridava l'atenció i la casualitat em va portar a quedar-me més a prop, a l'atmosfera, a la meteorologia. Vaig començar a treballar al SAM, Serveis Audiovisuals de Meteorologia, on es feia un canal temàtic de meteorologia Canal Méteo. Des de l'estiu del 2008, presento l'espai del temps de TV3, Els Matins, 3/24 i Catalunya Ràdio. Cal tenir els peus a terra però m'agrada mirar el cel!