Front comú dels bars contra els establiments il·legals per Patum

Diversos establiments del barri vell de Berga s'han organitzat i han mantingut reunions amb el consistori | Els bars demanen que es regularitzi el buit legal

09 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:14h
Un dels locals que es vol obrir per Patum, just al costat de la botiga oficial de la festa, a la plaça Doctor Saló.
Un dels locals que es vol obrir per Patum, just al costat de la botiga oficial de la festa, a la plaça Doctor Saló. | Aida Morales.
La problemàtica dels bars il·legals per Patum és un tema habitual, cada any, les setmanes prèvies a la festa. Ara, però, els diversos propietaris de bars i restaurants del barri vell de Berga s'han començat a organitzar per trobar-hi una solució, i aconseguir, si no en aquesta Patum en la propera, que la situació es regularitzi ja que, segons han explicat a NacióBerguedà, es tracta d'una competència deslleial important.

Tal com han relatat, la setmana passada ja van tenir una reunió on van expressar la seva preocupació al consistori. D'aquesta, en va sorgir el compromís que s'estudiarien vies alternatives per poder actuar. Tot i això, ja els van avisar que era complicat, ja que es tracta d'un buit legal. 

En aquests casos, han explicat, les persones que volen obrir els bars lloguen els lloguen amb anterioritat i, el mateix dilluns o dimarts de Corpus, entren una instància a l'Ajuntament de Berga demanant permís per obrir-lo al públic. El problema, han especificat, és que aquesta instància normalment no arriba a Serveis Tècnics fins passat uns dies, i quan es pot fer una inspecció o demanar els papers, aquest local ja torna a estar tancat. 
 
L'única alternativa que queda, doncs, és fer denúncia als Mossos d'Esquadra, que poden arribar a demanar un requeriment a l'establiment, però que no el tancaran si no hi ha motius majors. Una solució, segons els bars de la zona, que no ajuda ni és efectiva. A més, en cas que acabessin imposant multes, com ha passat en altres ocasions, aquestes acostumen a sortir a compte. 
 

Un dels locals que habitualment s'obre per Patum amb venda de menjar i begudes Foto: Aida Morales.


Enguany, han explicat, s'han començat a veure moviments al local de Corpus 2012 que hi ha al carrer major i que obre habitualment per Patum, però també a la plaça del Doctor Saló, just al costat de la botiga oficial de la Patum i davant de la Policia Local. Pel que fa al primer, han explicat a NacióBerguedà que tenen tots els permisos de l'Ajuntament i que no actuen com a bar, sinó com a establiment de venda de productes. De fet, només poden vendre material i begudes tancades, i no venen menjar. En aquest cas concret, per altra banda, assegura que cada any passen amb èxit les inspeccions, i que mai els han obligat a tancar.

Per als propietaris de bars i restaurants, s'hauria de buscar alguna manera per impedir que això pogués passar i que, qui volgués obrir un establiment de venda de begudes o menjar, pagués o ho demanés, tal com ho fan molts altres, per a la zona habilitada del Vall o l'avinguda del Canal Industrial.
 

Plaça Doctor Saló de Berga Foto: Aida Morales.

Arxivat a