El Tabal passa relleu després de 30 anys a les mans de Carles Prat

El tabaler cedeix el timó de la comparsa al seu nebot, Xavier Prat, durant el Dia de l'Ascensió | Berga espera una cessió del Tabal plena d'emotivitat

Cristina Prat / Aida Morales
07 de maig del 2016
Actualitzat el 08 de maig a les 11:39h
Carles Prat, tabaler de la Patum
Carles Prat, tabaler de la Patum | Pere Gendrau
El ple de l’Ascensió té, cada any, un protagonista molt especial. Més enllà dels administradors i les autoritats, que es reuneixen durant el Ple de l'Ascensió, el Tabal és, aquest diumenge, l'autèntic centre de la festa. Durant aquest dia, el tabaler anuncia oficialment la celebració de la Patum, acompanyat d'una estela de berguedans, grans i petits, que recorren el centre històric de la capital del Berguedà.

Aquest diumenge però, el protagonisme del Tabal serà per partida doble. Carles Prat, que l’any passat va celebrar la seva 30a Patum al capdavant de la comparsa, passarà el relleu al seu nebot, Xavier Prat.

La família preservarà així la continuïtat de la tradició al capdavant del Tabal, un instrument clau a la festa que ha conservat la seva funció original al llarg dels segles. De fet, el pare de l’actual tabaler Carles Prat, ja va ser-ho, després li va tocar el torn al seu germà, més tard a Prat, i ara, al seu nebot, que fa 28 anys que l'acompanya.

A les 12.00 en punt del migdia, es preveu que el tabaler surti de la plaça de Sant Pere, i s'enfili pel barri vell. Quan torni a baixar a la plaça serà el moment d’entrega i relleu del Tabal al seu nebot que serà l’encarregat d’acabar el recorregut del Dia de l’Ascensió. Un pas important per a Prat, que entoma, segons va explicar en una entrevista a NacióBerguedà, amb melangia però il·lusió, i que en cap cas vol significar la seva desvinculació amb la comparsa.

Caldrà esperar si a la Patum d’enguany hi haurà altres actes per commemorar aquest relleu. Ara bé, el que està clar és que serà un acte ple de simbolisme i emocions per a la família Prat i per a tots els patumaires. 
 

Tabaler amb el Tabal Foto: Pere Gendrau

Arxivat a