Les empreses Soldeber, Veserkal i el periodista Manel Alías, els premiats del Dia d'Europa

Anna Escobet, Axel Lapuerta, Bernat Girabal i Roger Clemente reben el premi Enric Gibert pels millors treballs de recerca | Montse Venturós aporta el punt crític i recorda les mancances d'Europa

06 de maig del 2016
Actualitzat a les 22:29h
Acte oficial del Dia d'Europa amb tots els representants.
Acte oficial del Dia d'Europa amb tots els representants. | Aida Morales.
Les empreses berguedanes Soldeber i Veserkal – Tesi Industrial Europa han estat les guardonades, aquest divendres, amb els premis Berguedà Ambiental i Empresa berguedana a Europa, que atorga el Casal d'Europa de Berga en motiu del Dia d'Europa. De la mateixa manera, també ha resultat guardonat el periodista berguedà Manel Alías, que està exercint de corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, amb el premi Berguedans al Món. 

Amb aquests guardons, el Casal d'Europa vol distingir la tasca de personalitats i empreses berguedanes que tenen trajectòria i repercussió en alguns d'aquests àmbits i que, de la mateixa manera, aposten per un compromís de respecte i treball internacional. En el cas del premi Ambiental, sota el patrocini de Tractaments Ecològics. Els premis, que s'han entregat als responsables de les societats i familia d'Alías, que ha enviat un missatge des de Moscou, s'han repartit després de mostrar el testimoni de diversos berguedans que, des de diferents punts del planeta, han volgut dir unes paraules.

Per altra banda, però, i com cada any, en aquest acte també s'han entregat els premis Enric Gibert als millors treballs de recerca de Batxillerat que han estat per Anna Escobet Montañà pel treball "Potenciar l'activitat comercial a Berga"; Bernat Girabal Tallada amb “Coll de Pal, entre la decepció i l'esperança”; Axel Lapuerta Coll pel treball “Guardiola de Berguedà, un poble unit al tren”, i Roger Clemente Soler per “Anàlisi del Tractat Transatlàntic pel comerç i la inversió”.
 

Pilar dels Castellers de Berga durant el Dia d'Europa. Foto: Aida Morales.


A més, i arran de la col·laboració entre el Casal d'Europa i els Castellers de Berga, també s'ha volgut fer una commemoració especial a la colla berguedana que aquest estiu viatjarà a Grècia. Se'ls ha reconegut la trajectòria, evolució i voluntat de traslladar la cultura catalana a nivell internacional. 

Islàndia, la protagonista 
 
La realitat d'Islàndia ha estat descrita al començament de l'acte pel president del Casal d'Europa, Jaume Farguell, que ha repassat la història i geografia del país, i ha destacat un valor polític molt important; la seva gran cultura democràtica pel fet de ser el primer país d'Europa que va tenir un Parlament. Farguell, però, no ha volgut passar per alt l'ecologia i la religió, tot explicant com es va passar del paganisme al cristianisme.
 
Per la seva part, la directora general del Consulat d'Islàndia a Barcelona, Astrid Helhadottir, ha complementat la informació històrica, i ha recordat que és Islàndia un país "modern i cosmopolita", que està unit a Catalunya, segons ha bromejat, pel bacallà: "On més es menja bacallà és a Catalunya, on més es ven és a Catalunya; i hem hagut de venir a Catalunya per saber com cuinar bacallà".
 

El president del Consell Comarcal, la directora general del Consolat d'Islàndia i la delegada del Govern a Alemanya Foto: Aida Morales.

 
Una illa, per altar banda, de gran "contrast de naturalesa", de poc atur, de poca població i molt turisme. Un país, ha continuat, que val molt la pena visitar. 
 
"Després de veure les imatges dels meravellosos paisatges i de sentir les oportunitats que brinda un país com Islàndia venen ganes de visitar-lo, però sobretot d'aprendre", ha continuat el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font. I és que, en un moment de repensar el país i construir-lo de zero, ha afirmat, també és hora d'agafar i canviar moltes coses.  

Per la seva part, la delegada del Govern a Alemanya, la berguedana Marie Kapretz, que ha estat convidada a l'acte com a berguedana al món, que ha explicat alguns dels valors que intenta traslladar en el seu dia a dia, com ara la convicció i fortalesa de Catalunya, i la predisposició a la solidaritat, per exemple, en l'acollida de refugiats. L'acte ha finalitzat amb un parlament de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, un concert de la Cobla Selvatana, i la inauguració d'una exposició a càrrec de l'AFTDAO.
 

La sala del Pavelló de Suècia repleta de gent durant el Dia d'Europa de Berga Foto: Aida Morales.

 
Els valors europeus
 
El punt crític i més discordant l'ha donat, al final, Venturós. En el seu parlament, la batllessa ha volgut recordar la situació que actualment viu Europa. Un vell continent, ha dit, que es va reconstruir després de la Segona Guerra Mundial des del "respecte als drets humans, la igualtat i la dignitat", però que a dia d'avui, ha assegurat, moltes d'aquestes qualitats s'han perdut. 
 
"Cada vegada que repasso la llista em cau l'ànima als peus", ha declarat, tot destacant que, massa vegades, determinats interessos "passen per damunt dels valors de les persones", com es pot veure amb el conflicte de Síria, i els milers de refugiats que estan morint ofegats al mar Egeu o al Mediterrani. 
 
Per tot això, ha refermat, cal construir una Europa que sigui "de les persones i dels pobles lliures", i  no dels grans interessos. Una feina que costarà de fer, ha afirmat, però que confia que s'aconseguirà: "Segur que és possible fer-ho, i cal que la construïm també des de Berga i tots els racons d'aquest país".
 

Estudiants premiats en el Dia d'Europa pels millors treballs de recerca. Foto: Cedida.

Arxivat a