El Berguedà recupera la transhumància de cavalls per senders antics

Una dotzena de persones acompanyen els animals per viure l'experiència que organitza la Fundació Miranda

ACN
06 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:47h
Diversos participants i cavalls en la transhumància organitzada per la Fundació Miranda.
Diversos participants i cavalls en la transhumància organitzada per la Fundació Miranda. | ACN.
Jornades d'entre sis i set hores caminant per senders antics i amb forts desnivells. Des d'Alinyà, a l'Alt Urgell, on els cavalls han estat pasturant durant l'hivern, fins al Pla de l'Orri, al Berguedà, on la Fundació Miranda -dedicada a la recuperació de cavalls que han estat abandonats o maltractats- hi té la seva seu. Aquest any, per primer cop, la Fundació ha decidit recuperar la transhumància per oferir les millors pastures als cavalls, i l'ha obert al públic per pagar el cost de fer-la i aconseguir així fons per continuar amb la seva tasca.

A aquesta, s'hi han apuntat una dotzena de persones que coincideixen a dir que l'experiència ha estat "extraordinària" perquè conviure amb aquests animals, diuen, "és totalment especial". De fet, la Fundació Miranda és "un projecte amb ànima" que es dedica a la recuperació de cavalls que han patit maltractaments o condicions de vida molt dures. Des del projecte, donen als animals espai i família. "Quan tenen aquest context de natura, els cavalls ofereixen als humans una energia sanadora", ha explicat la cofundadora del projecte, Rosa Galindo. La Fundació també treballa amb col·lectius amb risc d'exclusió social com menors i persones que han patit maltractaments. 

Per Galindo, la transhumància respon a "una necessitat dels animals per pasturar durant tot l'any". A la finca que tenen al Berguedà, el Pla de l'Orri, la pastura és d'estiu, i a l'hivern, l'herba s'atura. Per això, van decidir bellugar els animals i que fossin ells, els que anessin a "buscar les pastures". 
 

Una participant en la transhumància de cavalls de la Fundació Miranda. Foto: ACN


Així, per primer cop, la Fundació Miranda ha recuperat la transhumància i l'ha obert al públic per tal de sufragar el cost de fer-la i aconseguir fons per continuar amb les seves tasques. La proposta va molt més enllà d'una activitat turística i busca oferir als participants l'experiència de compartir camí amb els animals i aprendre de tot allò que, per als seus organitzadors, aporta el fet d'estar a l'entorn d'aquests animals. 

El cavall, un "animal extraordinari"

Una dotzena de persones s'han apuntat a l'activitat, que acabarà dissabte amb una gran festa al Pla de l'Orri. És el cas de l'Eva Prat, estudiant de quinoteràpia que va decidir formar part de l'experiència per conèixer millor la convivència amb l'animal. Segons ha explicat, la proposta ha anat molt més enllà i ha pogut comprovar que el cavall és un animal "totalment especial i extraordinari". 

Una altra de les participants és la Natalia Eguez, estudiant catalana de doctorat a Alemanya. Normalment treballa amb els pastors nòmades de Mongòlia, però quan va veure aquesta experiència no va dubtar en formar-hi part perquè "no hi ha gaires societats actuals que facin la transhumància amb cavalls". Durant la transhumància, Eguez ha recollit mostres d'excrements i herbes per a la seva tesi, però a banda, ha gaudit de l'oportunitat de conviure al costat d'aquests animals entre paratges naturals magnífics.