Avià Aigües Netes portarà el cas de la depuradora al Síndic i a la Comissió Europea

L'agrupació de veïns realitza una recollida de firmes per frenar el que consideren un “delicte ambiental” | Avià és l'únic poble de Catalunya de més de 2.000 habitants sense depuradora

04 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:28h
Recollida de firmes d'Avià Aigües Netes per aconseguir la depuradora.
Recollida de firmes d'Avià Aigües Netes per aconseguir la depuradora. | Avià Aigües Netes
L'associació ambientalista Avià Aigües Netes, que va néixer fa dos anys per plantar cara a l'administració pública i exigir la represa de les obres i construcció de la depuradora del poble s'ha decidit a portar el cas al Síndic de Greuges i a la Comissió Europea. Serà així, després, que l'Associació Catalana de l'Aigua (ACA) hagi informat darrerament de la paralització de la construcció d'aquest projecte per haver quedat desfasat i per la voluntat de tornar-lo a iniciar des del principi. 

Segons ha explicat a NacióBerguedà el membre de l'associació Ferran Coma, Avià és l'única població de més de 2.000 habitants que no té depuradora. Això, tal com ha remarcat, és una “vergonya”, ja que des de fa anys hi ha directives europees que ho obliguen i, des del 2009, el municipi està esperant la seva construcció. 

La situació és especialment greu, ha explicat, perquè les aigües residuals dels nuclis d'Avià, Graugés, el Molí del Castell i Torre del Piquer estan degradant a marxes forçades la riera de Cuforb. Això, ha remarcat, és un "incompliment flagrant" de la normativa ambiental i un "gran interrogant" sobre on han anat a parar els diners de tants anys d'anar pagant el cànon de sanejament. 

En aquest sentit, Coma ha recordat que des que es va posar en marxa el projecte ja s'ha gastat gairebé el 50% del pressupost amb canalitzacions, col·lectors, expropiacions i altres. Ara, renovar el projecte i potser tornar-ho a fer tot de nou podria suposar una “greu malversació de fons públics”, ja que més de 800.000 euros es podrien haver “llançat”. 
 

Recollida de firmes d'Avià Aigües Netes per aconseguir la depuradora. Foto: Avià Aigües Netes


Forçar la campanya

A finals del 2015, l'ACA va anunciar que es reprenia el projecte, tot i que en les últimes setmanes, i segons va lamentar l'Ajuntament d'Avià en declaracions a aquest diari, tot això ha tornat a quedar parat, ja que s'ha informat de l'obsolescència del projecte i de la voluntat de fer-lo de nou. Això podria suposar anys de demora en aquesta construcció, ja que l'empresa que ha realitzat les obres també podria portar el cas als tribunals.

Per això, Avià Aigües Netes ha volgut incrementar les mesures de pressió, començant una recollida de firmes que ja ha aconseguit més de 300 signatures, que s'enviarà al Síndic de Greuges i al comissari europeu de Medi Ambient. 

“Nosaltres entenem que l'ACA i el Govern català ens estan prenent el pèl”, ha explicat Coma que, per altra banda, ha indicat que l'última carta que es va enviar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ja no va tenir contestació: “Nosaltres incomplim la normativa, és un delicte ambiental, i ells ho toleren i no ho gestionen”.

En aquest punt, ha remarcat, el proper pas podria ser anar a la Fiscalia de Medi Ambient, tot i que ha assegurat que, de moment, no es farà ja que podria crear greus problemes a l'Ajuntament d'Avià que, per la seva part, també està fent el possible per aconseguir la depuradora. No obstant això, ha dit, “si vingués el fiscal per iniciativa pròpia, algú tindria problemes”. 
 

Cartell d'Avià Aigües Netes reclament la depuradora. Foto: Avià Aigües Netes