Deixen en llibertat la cria de llúdriga rescatada a Guardiola de Berguedà

L'animal ha estat retornat a la natura a Santa Maria de Merlès | La llúdriga ha viscut durant quatre mesos al Centre de Comadoca, on ha après a caçar i a fer-se nius

Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:49h
Llúdriga trobada en un canal de Guardiola de Berguedà.
Llúdriga trobada en un canal de Guardiola de Berguedà. | Agents Rurals
El cadell de llúdriga que va ser rescatada pels Agents Rurals el passat mes de novembre després de quedar atrapada en un canal del riu Bastareny, al nucli de Guardiola de Berguedà, ha estat deixada en llibertat després de quatre mesos al Centre de Fauna de Comadoca, a Santa Maria de Merlès, on s'ha rehabilitat i ha après a caçar.

L'animal va ser agafat en mal estat i símptomes evidents de cansament, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. No obstant això, i com que alguns veïns van informar que anava acompanyat de dues llúdrigues més, es va tornar a deixar al mateix lloc on s'havia trobat, per veure si podia retrobar la seva mare. L'alliberament controlat, però, no va tenir èxit, i dos dies després, com que el cadell era molt petit i no podia viure sol, es va tornar a agafar. 

Des de llavors, la llúdriga ha viscut temporalment en unes instal·lacions de 60 metres quadrats i 2 metres d'alçada, amb dues basses d'aigua, una zona coberta i dos nius, un a l'exterior i l'altre a l'interior. A més, el mustèlid no ha tingut cap tipus d'interacció humana directa, i el seguiment se li ha fet a través de dues càmeres de fototrampeig, que han servit per controlar el bon estat de l'animal. 


Gràcies a aquestes, s'ha evidenciat una bona activitat nocturna, veient com caçava o jugava amb els troncs i trossos d'escorça. Pel que fa a l'alimentació, ha estat a base de peixos vius combinats des del mes de març amb crancs invasors, que és el que trobarà majoritàriament a la zona on s'establirà, a Santa Maria de Merlès. És aquí on s'han observat rastres de la seva espècie. Un indret, ha explicat el Departament, que té menjar en abundància i que no és excessivament transitat.

Des del 1995 fins al 2001, al nord-est de Girona es van reintroduir llúdrigues procedents d'Astúries, Extremadura i Portugal, i s'ha establert una població estable que s'està expandint. Ja se l’ha vist a l’Ebre, a la Muga, al Fluvià, al Llobregat, al Besòs, al Congost i al Tenes.