Veïns i Ajuntament d'Avià critiquen la decisió de l'ACA de demorar la depuradora

El regidor de Medi Ambient assegura que estan "descol·locats i enrabiats" i que ja no confien amb l'Agència Catalana de l'Aigua | Els veïns denuncien "malversació de fons públics"

03 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:34h

Façana de l'Ajuntament d'Avià amb una pancarta demanant la depuradora. Foto: AjAvià


A finals de gener, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va manifestar després d'una reunió amb l'Ajuntament d'Avià que la depuradora que s'havia de construir al municipi era una "prioritat" i que es posaria en marxa a principis del 2016. Això, però, finalment no serà així. Aquesta és la situació que denuncia el consistori i l'agrupació de veïns del poble Aigües Netes, després que aquesta institució els hagi informat que s'haurà de fer una “rescissió del contracte” i un “projecte nou”, ja que l'anterior està desfasat. 

Segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Medi Ambient, Qualitat de Vida i Sanitat, Josep Subirana, Avià és, si no el primer, un dels pobles més grans de Catalunya que encara no té depuradora. A causa d'això, les aigües residuals del municipi van a parar a la riera de Coforb, on es produeixen greus problemes de salubritat en l'entorn natural, però també urbà. En aquest sentit, ha afirmat, és “urgent” aconseguir una depuradora que asseguri el sanejament de les aigües d'Avià, Graugés, el Molí del Castell i Torre Piqué, ja que és un projecte "necessari" i "demorat des de fa anys".

El regidor ha lamentat profundament la decisió de l'ACA, ja que aquest organisme va assegurar en dues reunions que no era problema de pressupost. En aquest punt, doncs, caldrà aclarir si és una decisió “política” o quin sentit té, ha considerat, ja que els avianesos comencen a no creure's cap de les promeses que es puguin fer al respecte: “Ara diuen que les obres es faran l'any que ve, però jo ja no em crec res”. 
 

Pancarta penjada a l'Ajuntament d'Avià on es demana no demorar la depuradora. Foto: AjAvià


Possible malversació

El projecte actual, concedit a l'empresa OMS SACEDE, sembla ser que quedarà anul·lat, tot i que això encara no ho han informat formalment a la societat, ha explicat Subirana. Aquest fet, però, podria suposar que els 800.000 euros que ja s'han gastat en col·lectors es perdessin, si finalment s'aprovés un nou projecte amb un canvi de traçat, i que comencés una guerra de tribunals, per dirimir qui els assumeix.

De moment, ha dit, aquesta preocupació ja s'ha traslladat a l'ACA, demanant explicacions sobre què passarà amb l'empresa concessionària de les obres, ja que aquesta podria interposar una demanda contenciosa administrativa, si finalment quedés anul·lat el contracte. En cas que això fos així, la construcció de la depuradora es podria allargar anys.

“Estem descol·locats i enrabiats”, ha declarat, tot denunciant: “Vam passar de que la firma amb la constructora i les obres eren imminents, a que ara s'hagin tret de la màniga que no es pot fer”. La decisió final, però, s'haurà d'aprovar en una Comissió Jurídica Assessora, que encara no s'ha reunit. 

Suport institucional i veïnal

Des de l'Ajunament d'Avià ja s'ha intentat fer pressió institucional, amb l'objectiu que la depuradora es tiri endavant en els terminis anteriorment establierts. Segons ha explicat Subirana, han parlat amb la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Viladrà; han demanat hora per parlar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; s'ha parlat dues vegades amb el director de l'ACA, Jordi Agustí, i també s'han intentat moure fils dins de la Diputació de Barcelona, traslladant la preocupació al vicepresident, Dionís Guiteras, i al diputat d'aquest ens Valentí Junyent.

Per altra banda, el consistori també està en contacte i dóna suport a l'agrupació de veïns Avià Aigües Netes, que han penjat una pancarta a la façana del consistori, en què es denuncia aquesta situació.