L'Ajuntament de Castellar del Riu nega especulació urbanística amb el POUM

Adrià Solé assegura que als Rasos de Peguera està "prohibidíssim" urbanitzar-hi | L'alcalde de Castellar del Riu indica que tornarà a convocar una reunió per explicar l'aplicació del POUM, sobretot, a Espinalbet

30 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:33h
Espinalbet, a Castellar del Riu
Espinalbet, a Castellar del Riu | Wikicommons / Isidre Blanc
L'Ajuntament de Castellar del Riu ha negat, “absolutament”, que el projecte del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) s'estigui portant a terme per “especulació urbanística”. A més, i segons ha afirmat l'alcalde, Adrià Solé, és un projecte que serà “beneficiós per a tothom”, ja que posarà ordre al municipi i, sobretot, al barri d'Espinalbet, on les cases passaran de sòl rústic a urbà. 

Tal com ha ha explicat a NacióBerguedà, i després d'analitzar les preocupacions d'alguns veïns que s'han començat a assessorar legalment, ha afirmat que “aquest neguit és normal” quan hi ha un canvi urbanístic. No obstant això, el POUM només els aportarà avantatges, ja que s'ordenarà tota l'urbanització i aquesta passarà a tenir els mateixos drets que qualsevol altra. Ara, per exemple, ha dit, si una casa “caigués”, no es podria tornar a construir. 

A més, i sobre les preocupacions d'haver de pagar més de 2.000 euros per cap, per a les obres d'instal·lació d'enllumenat o voreres, Solé ha afirmat que això només afectarà les zones de nova construcció: “Fins ara, l'Ajuntament ha urbanitzat, ha asfaltat, ha posat tota la xarxa d'aigua i clavegueram a cost zero pels veïns”.

En qualsevol cas, ha dit, i malgrat que s'han fet diverses reunions per explicar el Pla, “trucant personalment a tothom”, es tornarà a plantejar una reunió amb Urbanisme perquè “vinguin sobre el terreny” i tornin a explicar els pros i els contres de fer el POUM.

Beneficis col·lectius

Alguns dels beneficis col·lectius que permetria impulsar el POUM, ha explicat l'alcalde, serien, per exemple, aconseguir la propietat de les tres hectàrees del Pi de les Tres Branques i el Pi Jove pel municipi. Això permetria, segons ha dit, poder tirar endavant moltes més accions en aquesta zona, ja siguin de dinamització com de protecció. 

A més, també permetria poder tenir una captació d'aigua “molt important” i fer un aparcament entre la zona del Restaurant Els Roures i el Càmping Font Freda. Aquest darrer projecte, ha explicat, seria interessant per poder donar sortida a la gran quantitat de vehicles que s'acumulen al terme municipal quan és època de bolets, de neu o quan s'hi realitzen activitats esportives. 

Pel que fa als Rasos de Peguera, una altra de les preocupacions dels veïns, ha assegurat que està “prohibidíssim” urbanitzar-hi. El que el POUM sí que permetria, però, seria poder obrir les instal·lacions com un camp de neu, una petita estació d'hivern o d'estiu: “Permetria que això ho poguessin fer els propietaris o cedit a l'administració, i seria un benefici per al municipi, la comarca i fins i tot per tota la província de Barcelona”. 

Pel que fa a la resta de terme municipal, ha aclarit, i com que no són urbanitzacions sinó masies aïllades, el que es farà, serà un catàleg, inventariant totes les edificacions i destacant els usos específics per a cadascuna.