​Veïns d'Espinalbet es reuniran dissabte amb un advocat per analitzar el POUM

Alguns ciutadans es senten "amenaçats" per les advertències que els ha fet el consistori si no s'aprova el pla | Veuen en l'expropiació dels Rasos de Peguera un possible cas d'especulació urbanística | Lamenten que no se'ls ha aclarit què comporta l'aprovació del projecte

29 d'abril del 2016
Espinalbet, a Castellar del Riu
Espinalbet, a Castellar del Riu | Wikicommons / Isidre Blanc
Aquest dissabte, dia 30 d'abril, a dos quarts de deu del matí, un grup de veïns d'Espinalbet es reunirà al Centre Cívic del municipi de Castellar del Riu amb un advocat tarragoní especialitzat en urbanisme. L'objectiu és aclarir els dubtes que els genera el projecte de Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que impulsa l'Ajuntament. Asseguren que, malgrat els intents d'obtenir informació per part del consistori, no han pogut aclarir què suposarà l'aprovació del pla. 

El que tenen no són només dubtes, sinó queixes. Alguns veïns denuncien que s'han sentit "amenaçats" quan han tractat aquesta matèria amb representants de l'Ajuntament. Segons aquests ciutadans, des del consistori se'ls ha assegurat que la seva situació no és legal i que, sense l'aprovació del POUM, es poden trobar amb serioses dificultats. Per exemple, alhora de fer reparacions en una teulada. 

Despeses i dubtes

Segons han explicat alguns veïns a Nació Berguedà, l'empresa a qui s'ha encarregat dissenyar el projecte del POUM va posar-s'hi en contacte, però tampoc per aquesta via van aconseguir aclarir els dubtes que tenen. L'únic que saben és que, amb l'aprovació del pla, la consideració de sòl rústic que tenen passarà a ser sòl urbà i això els generarà més despeses. A més, les obres que comportaria, com ara la instal·lació d'enllumenat o de voreres, els pot suposar una despesa de més de 2.000 euros per cap. 

Al marge de tots aquests detalls, la queixa essencial dels veïns és de manca d'informació i de com s'ha fet el procediment. Asseguren que s'ha tramitat tot de forma molt ràpida, i que l'aprovació del POUM es va anunciar quinze dies abans només amb un paper penjat a la porta de l'Ajuntament, sense cap més avís.

D'altra banda, els veïns consultats també tenen dubtes sobre el fet que el pla afecti, essencialment, el nucli d'Espinalbet i no repercuteixi a altres zones del municipi com ara Llinars. Alhora, destaquen que el pla també comportarà una expropiació dels Rasos de Peguera, i veuen en aquest i en altres efectes del POUM un possible cas d'especulació urbanística.