La Patum Infantil es renova, incorpora canvis i es fa molt més igualitària

Sergi Montaner explica que l'Àliga incorporarà una corona nova i que els geganters canviaran la faixa | La Patum dels nens retrà un homenatge al seu creador, Joan Rafart

18 d'abril del 2016
Actualitzat el 19 d'abril a les 9:55h
Patum Infantil
Patum Infantil | Joan Parera
La Patum Infantil engega motors amb voluntat de deixar tots els deures fets. A partir d'aquest dilluns, els seus organitzadors han obert una nova pàgina web, que ofereix la modalitat de preinscripció online, però aquesta no és, ni molt menys, l'única de les novetats que s'aniran aplicant. “Més que variades, les novetats seran moltes”, ha explicat el coordinador de la Patum Infantil, Sergi Montaner. Entre aquestes, però, una de les més importants és la restauració de l'Àliga, però també el fet que es converteix en una Patum totalment igualitària. 

La restauració de l'Àliga, segons ha explicat a NacióBerguedà, serà un pas important perquè aquesta comparsa tingui tota la solemnitat que mereix. Per això, s'hi ha realitzat una treballada restauració per part d'Eva Ordas, Ernest Ferrer i Jordi Camps, , arreglant diverses de les escates del coll, pintant-la, reforçant-ne algunes parts i, sobretot, afegint-hi una corona nova: “Ha quedat una Àliga genial”. 

Però a part, ha continuat, la Patum Infantil trenca esquemes i es converteix en una tradició oberta i igualitària pel que fa als gèneres. En aquest punt, els Àngels deixaran de ser una comparsa només per a nenes, i el Tabal només per a nens. “En aquest cas, el que fem és canviar-ho, i els nens que ho vulguin, també podran ser Angelets”, ha recalcat. 

A més, també s'han modificat algunes alçades de nens i nenes que “no tenien sentit”, delimitant intervals per a les Maces (1,23m a 1,35m), la Guita Xica (1,20m a 1,30m), la Guita Grossa (1,31m a 1,41m) i els Plens (1,25m als 14 anys). Pels que fa als vestits del Tabal, se n'han elaborat dos de nous, ja que en fer el canvi de relleu a la Patum dels grans es modificarà substancialment el seu disseny.

Una de les novetats serà el canvi de faixes dels geganters. En aquest cas, s'intentarà recuperar les faixes originals que es van utilitzar en l'inici de la Patum, que són de quadres. 

També s'ha obert un projecte de Micromecenatge, per donar l'oportunitat a empreses i particulars de participar activament en la restauració de la Patum Infantil, que es pot visitar en la nova web, elaborada per Guillem Canal.

Centenari i homenatge a Joan Rafart

Com a fets extraordinaris, per la Patum del Centenari es faran dos salts; i durant la Patum Infantil de Lluïment de Corpus, els cuidadors portaran un crespó negre en honor al fundador d'aquesta festa, Joan Rafart i Montraveta, que va morir a principis d'any, per a qui també es diran unes paraules abans del ball de l'Àliga. 

Respecte d'aquest últim punt, però, Montaner, nét de Rafart, ha precisat que es buscarà que sigui un acte festiu i, en cap cas, trist, però que també se li vol retre una mica d'homenatge.
Arxivat a