Ramon Felipó explica l'essència de la Patum a la Trobada de Fallaires

El bibliòfil defensa la necessitat de no modificar les festes, malgrat la declaració de la Unesco

Redacció
18 d'abril del 2016

Fia-faia de Bagà. Foto: Aida Morales.


La recent declaració de les Falles del Pirineu com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat ha obligat a que aquesta tradició, que es reparteix en diversos municipis catalans, entre els quals Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, hagi de plantejar-se com li afectarà aquest nou reconeixement. Per això, en la VIII Trobada de Fallaires que s'ha desenvolupat aquest cap de setmana a Andorra la Vella, s'ha agafat l'exemple d'altres festes, entre les quals la Patum. 

En aquest cas, l'explicació ha vingut de la mà de l'advocat i bibliòfil Ramon Felipó, que ha relatat l'essència de la Patum i ha analitzat com li va afectar la declaració a la festa berguedana. En aquest punt, i segons ha explicat a NacióBerguedà, va defensar que la massificació de la festa no estava relacionada amb el reconeixement de la Unesco, sinó que venia d'abans. A més, també va posar de manifest la necessitat de mantenir l'essència de les Falles, així com ho ha fet la Patum, sense incorporar-hi modificacions, amb la voluntat de respectar-la al màxim. 

Durant aquesta trobada, també hi van participar fallaires de diversos punts de Catalunya, Andorra, l'Aragó i Occitània, i altres col·lectius com ara la Coordinadora de Castellers, organitzadors del Cant de la Sibil·la o representants de la vall Madriu-Perafita-Claror.
 

Trobada de Fallaires a Andorra. Foto: Ramon Felipó