Saldes, primer poble de Catalunya amb qualificatiu de «cel nocturn de qualitat»

L'ajuntament ha aprovat un pla de prevenció de la contaminació lumínica i preveu millorar l'enllumenat públic | Saldes vol ser un punt de referència a Catalunya per a l'observació del cel

Redacció
12 d'abril del 2016
Actualitzat a les 19:21h
Cel nocturn a l'entorn del Pedraforca.
Cel nocturn a l'entorn del Pedraforca. | DipuBcn.
Saldes ja s'ha convertit en el primer municipi de Catalunya que obté el qualificatiu de “cel nocturn de qualitat”. Ha estat així, gràcies al projecte redactat per la Diputació de Barcelona sobre la contaminació lluminosa, i que estableix les prioritats tècniques i d'inversió en el marc de la nova legislació sobre aquest tipus de contaminació. 

De fet, el Ple de l'Ajuntament de Saldes ja ha aprovat aquest dimarts un pla de prevenció de la contaminació lluminosa, que preveu la millora de les instal·lacions d'enllumenat públic. Amb aquest canvi, a part d'estalviar diners i millorar l'eficiència energètica del poble, també es fomenta la qualitat del cel, un requisit que servirà per demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat que declari, amb caràcter urgent, tres espais del poble com a zones amb cel nocturn de qualitat. 

Segons ha informat la Diputació, un espai amb cel nocturn de qualitat és un lloc on es considera oportú preservar la qualitat del cel, a causa de les seves singulars característiques. Normalment són espais d'interès natural o entorns d'observatoris astronòmics, però també ho poden ser les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. 

Amb totes aquestes accions, Saldes estableix una clara línia d'actuació estratègica per convertir-se en un punt de referència professional i turístic pel que fa a l'astronomia, tot continuant la línia que va engegar durant aquest estiu. Durant el 2015, ja s'han realitzat observacions astronòmiques, xerrades, activitats esportives com la Caminada Nocturna Saldenca, així com la instal·lació d'un planetari mòbil