El Govern evita donar suport a l'alcaldessa de Berga per no declarar

Neus Munté es nega a valorar la decisió de Montse Venturós tot i respectar-la | La portaveu de l'executiu sí que defensa el fet que no es despengés l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant els períodes electorals del 27-S i del 20-D

05 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:16h
Neus Munté, a la reunió del consell executiu
Neus Munté, a la reunió del consell executiu | EFE
La decisió de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, de no comparèixer aquest dimarts davant la justícia ha incomodat el Govern. La portaveu, Neus Munté, ha hagut d'explicar més d'una i de dues vegades la seva posició quan se li ha preguntat sobre aquesta matèria durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. "No entro a valorar la decisió, que respectem, de l'alcaldessa en relació a comparèixer a declarar o a no fer-ho", ha afirmat Munté.

Montse Venturós es va negar a despenjar l'estelada de l'Ajuntament de Berga durant els processos electorals del 27-S i del 20-D emparant-se en una decisió del ple, de l'any 2012, en què s'instava l'equip de govern a mantenir aquest símbol a la façana del consistori. I el que ha fet Neus Munté és diferenciar dos elements: el de mantenir l'estelada i el de no comparèixer davant la justícia. La portaveu del Govern ha donat suport al primer dels elements, i ho ha evitat en el segon. 

Posició difícil

"Estem al costat de l'alcadessa de de Berga com s'ha produït en governs anteriors respecte determinades actituds del govern de l'Estat i la seva posterior judicialització", ha indicat Munté. De la mateixa manera, ha detallat la portaveu, l'Executiu "està totalment al costat dels electes catalans que, en l'exercii de la seva llibertat d'expressió realitzen manifestacions o opten per determinats símbols". 

A mida que se li ha anat preguntant sobre la qüestió, Neus Munté ha trobat els termes justos en què fixar la posició del Govern, deixant clar a què donen suport i a què no. Amb tot, la primera explicació ha provocat certs dubtes: "El Govern, el que no està gens d'acord i absolutament en contra, és amb aquells que persegueixen la llibertat d'expressió i llibertat d'idees però hauríem d'anar amb compte cap a qui adrecem la crítica o el sentiment de ridícul". 

També ha fet rumiar als periodistes la referència de Munté als "marcs legals que a qui habiliten és a determinats funcionaris a fer determinades actuacions". Un punt que la portaveu ha subratllat, previsiblement, de cara a evitar conflictes amb la justícia i tenint en compte la dimensió que està agafant aquest espectre, el de la influència del procés en les funcions dels treballadors públics, enmig del procés independentista.