L'alcaldessa de Berga es nega a declarar com un acte de «coherència» i «desobediència»

Montse Venturós no entra al jutjat, però dóna les gràcies al "poble", així com a tots els membres de la CUP, ANC, Òmnium i Súmate

05 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:08h
Montse Venturós no ha entrat al jutjat
Montse Venturós no ha entrat al jutjat | Aida Morales
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, no ha entrat a declarar aquest dimarts al Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga, tal com ja havia publicat aquest diari. Ho ha fet defensant la seva posició com un acte de "desobediència" i "coherència". Així ho ha afirmat a les portes d'aquesta institució judicial, i davant de centenars de persones que li han donat suport; diputats, alcaldes i regidors imputats, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart. 

Venturós està investigada per un presumpte delicte electoral, després d'haver-se negat a treure l'estelada que oneja al balcó de l'Ajuntament de Berga, durant les darreres eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre i les del Congrés espanyol del 20 de desembre. En sortir de l'Ajuntament per dirigir-se als jutjats de Berga, ha estat rebuda amb aplaudiments per una cinquantena de persones, entre veïns, treballadors municipals i diputats de l'esquerra independentista.


Investigada per delicte electoral

En declaracions davant del jutjat, l'alcaldessa de Berga ha volgut agrair el suport de tota la ciutadania que l'ha acompanyat, i ha assegurat que assumeix aquesta decisió "sense por", per tal d'obeir el mandat del poble i no dels tribunals "espanyolistes". 

A més, Venturós també ha fet una crida a la societat civil per fer costat als càrrecs electes que decideixen desobeir, independentment del partit independentista que representin. Acte seguit, s'ha adreçat acompanyada de diputats i regidors al Pavelló de Suècia, edifici municipal proper als jutjats, on ha donat extenses explicacions amb el seu advocat i diputat al Parlament de Catalunya per la CUP, Benet Salellas.


El passat diumenge, amb samarretes roses i sota el lema "sense por", la CUP va convocar una manifestació nacional pel 7 de maig en el marc d'una campanya oberta a totes les formacions polítiques i organitzacions de la societat civil en suport als càrrecs electes. 
 

Montse Venturós i Benet Salellas, sota la pluja, davant dels jutjats. Foto: Aida Morales

 

Montse Venturós arribant als jutjats de Berga, acompanyada de ciutadans, regidors i alcaldes. Foto: Aida Morales

 
 
Moció aprovada pel Ple municipal de l'Ajuntament de Berga el 6 de setembre del 2012
Atès que el dia 17 de setembre de 2009 es va presentar al ple de l’ajuntament de la nostra ciutat una moció en què es demanava el suport municipal a la consulta sobre la independència dels Països Catalans que es plantejava celebrar el 13 de desembre de 2009. Els integrants del consistori van votar majoritàriament a favor de “donar suport i facilitar la consulta”, que va tenir lloc en la data prevista amb una notable participació ciutadana, d’entre la qual una amplíssima majoria es va manifestar democràticament a favor de la independència.
 
Atès que els esdeveniments posteriors han accelerat l’adhesió ciutadana a un canvi fonamental en les relacions en entre els Països Catalans i Espanya. Recordem només el rebuig general a l’anul·lació per part d’un Tribunal Constitucional desacreditat, d’aspectes fonamentals de l’Estatut que havia estat aprovat per dos parlaments i per referèndum popular i la gran manifestació de protesta contra la sentència, de 10 de juliol de 2010, que finalment es va convertir en un clam unànime per la independència.
 
Atès que fets com aquests, així com la manca continuada d’inversions en infraestructures, els atacs habituals contra la llengua catalana, la consciència creixent de l’espoli fiscal, més perjudicial encara en temps de crisi econòmica, han fet augmentar notablement el sentiment general favorable a la independència, que segons els organismes que estudien l’opinió pública comptaria avui amb el suport de la majoria de ciutadans.
 
Atès que les organitzacions polítiques i socials més destacades han anat assumint aquesta voluntat majoritària, al costat d’una societat civil que es va mobilitzant cada cop més en la mateixa direcció.
 
Atès que en l’àmbit municipal s’ha de destacar especialment la constitució, el novembre passat, de l’Assemblea Territorial de Berga de l’Assemblea Nacional de Catalunya, que durant l’últim any ha promogut campanyes a favor de la independència. Campanyes de gran èxit com són les banderes als balcons o el web Dóna la Cara, que en aquests moments ja supera les 31.000 persones inscrites.
 
Mitjançant la moció present i tenint en compte aquests antecedents, sol·licitem al Ple de l’Ajuntament de Berga l’adopció dels acords següents:
 
1. Que el consistori de la nostra ciutat s’adhereixi a la campanya “Penja-la i no la despengis fins a la independència”, que consisteix en la col·locació de banderes estelades als balcons i edificis de la nostra ciutat. Que el consistori faci una crida als berguedans i berguedanes en el mateix sentit i que, com a iniciativa municipal, col·loqui de manera permanent la bandera estelada en llocs públics i visibles de Berga, entre ells al pal central de la façana de l’edifici de l’ajuntament de la ciutat.
 
2. Que el consistori assumeixi el compromís de revisar per a l’any 2013 el protocol de l’acte institucional de l’11 Setembre, atesa l’adhesió de l’Ajuntament de Berga a l’Associació de Municipis per la Independència, de manera que es faci visible la voluntat d’avançar cap a la plena sobirania del nostre poble.