El Govern presenta els nous ajuts FEDER amb una bossa de 45 milions d'euros

L'eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural vinculat al turisme seran els eixos fonamentals

Redacció Osona.com
01 d'abril del 2016
Actualitzat a les 11:04h
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, presenta la nova convocatòria del FEDER
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, presenta la nova convocatòria del FEDER | A. Costa

Joan Roca, Meritxell Borràs i Anna Erra, avui a Vic. Foto: Adrià Costa


La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha inaugurat aquest dijous a Vic una jornada tècnica sobre les línies estratègiques i de participació en la nova convocatòria del FEDER 2014-2020 (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), adreçada als responsables dels ens locals de la Catalunya Central. El FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per al desenvolupament de les regions menys afavorides o en declivi industrial, com ara el Berguedà, una de les comarques beneficiàries.

L’actual convocatòria del FEDER està dotada amb 45 milions d’euros per a tot Catalunya i la consellera Meritxell Borràs ha animat els ajuntaments de la Catalunya Central i els consells comarcals a aprofitar aquesta oportunitat. Per aquest motiu, els ha recomanat que presentin “projectes sòlids i engrescadors" que ajudin a desenvolupar i transformar els municipis i augmentar el benestar dels ciutadans i les ciutadanes que hi viuen.

Borràs, que ha reiterat el suport tècnic del Departament de Governació, ha destacat que “els projectes de protecció del patrimoni natural i cultural vinculats amb el turisme, així com aquells pensats per al desenvolupament de l'eficiència energètica” són els principals objectius dels eixos 4 i 6 que ha vingut a presentar.

En concret, l'Eix 4 té per finalitat afavorir l'eficiència energètica i el pas a una economia baixa en l'ús de carboni, fomentant la producció, distribució i ús d'energies renovables en les infraestructures públiques, inclosos els edificis públics i els habitatges. L’Eix 6, per la seva banda, prioritza la conservació i la protecció del medi ambient i la promoció de l’eficiència de recursos, a través de la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural.
 

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, atenent els mitjans de comunicació a Vic. Foto: Adrià Costa


La convocatòria està dotada amb un màxim de 45 milions d'euros, 10,5 destinats a l’Eix 4 i 34,5 euros a l’Eix 6. La despesa elegible per operació se situa en un mínim d’1 milió i un màxim de 4 milions d'euros. La subvenció màxima es fixa en un 50% de la despesa elegible. La data d’inici d’operacions a finançar és l’1 de gener de 2014 i el límit d’execució i pagament és fixa en  el 31 de desembre de 2020, amb possibilitat de pròrroga fins al 31 de desembre de 2023.
 
Poden acollir-s’hi les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments. Els ens locals podran presentar sol·licituds a cadascun dels dos eixos fins al 15 de juny. La data de resolució de la convocatòria serà el proper 15 de desembre.
 

Joan Roca, amb Meritxell Borràs. Foto: Adrià Costa