El Congrés espanyol insta el govern de Rajoy a prohibir el «fracking»

A instància d'ERC els grups han aprovat reclamar a l'executiu en funcions “suspendre cautelarment les prospeccions”

Redacció
29 de març del 2016
Actualitzat a les 21:33h
Esquema de l'extracció d'hidrocarburs amb «fracking».
Esquema de l'extracció d'hidrocarburs amb «fracking». | Ecodiari
Tots els grups parlamentaris excepte el PP han aprovat aquest dimarts una iniciativa que reclama al govern espanyol en funcions que prohibeixi les tècniques de fracturació hidràulica, coneguda com a fracking, a l’estat espanyol.

La iniciativa, que ha estat proposada per ERC i que ha rebut 22 vots a favor, 16 en contra i 5 abstencions, contempla “suspendre cautelarment les prospeccions amb fractura hidràulica inclosa qualsevol projecte o permís d’investigació”.

El text aprovat “estableix una moratòria durant aquesta legislatura, que inclogui tots els permisos o peticions d’autorització per realitzar investigacions, prospeccions o explotacions que estiguin actualment en tràmit i totes aquelles que, encara que hagin estat concedides, no hagin iniciat els treballs de fracturació hidràulica”.

El fracking o fracturació hidràulica és una tècnica desenvolupada als EUA i al Canadà per extreure hidrocarburs de baixa rendibilitat. Consisteix en un sistema de pous de perforació vertical fins a 5.000 metres de profunditat des d'on es realitzen una sèrie de detonacions explosives que provoquen petites fractures a la roca per les quals s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molta alta pressió, barrejada amb sorra i fins a 600 additius químics, alguns altament tòxics.

En la mateixa sessió també s'ha aprovat una proposició d'En Comú Podem per instar l'executiu a desmantellar definitivament el magatzem de gas Castor.