Creen un parc d'aventures a la Pobla de Lillet per dinamitzar i potenciar el Catllaràs

El nou atractiu turístic del Berguedà espera atraure unes 2.000 persones l'any | Albert Torres afirma que és un parc innovador pel sistema de seguretat, amb alçades de fins a nou metres

28 de març del 2016
Els veïns de la Pobla de Lillet que han decidit tirar endavant el negoci turístic del Parc d'Aventures del Catllaràs.
Els veïns de la Pobla de Lillet que han decidit tirar endavant el negoci turístic del Parc d'Aventures del Catllaràs. | Aida Morales.
El Berguedà és una comarca potencialment turística i, malgrat que els seus recursos ja s'intenten aprofitar des de diferents àmbits públics i privats, el seu valor natural, patrimonial i esportiu segueix mostrant un gran ventall de possibilitats. Per això, i amb l'objectiu de sumar sinergies entre els diferents elements turístics de la zona, potenciar el coneixement de la serra del Catllaràs i donar una oferta esportiva atractiva i diferent, uns veïns de la Pobla de Lillet han decidit tirar endavant una empresa que, lluny de ser només un negoci, vol aportar un valor afegit, tant al poble, com a la comarca. 

Des de fa poc més d'una setmana, el bosc de Ventaiola de la Pobla de Lillet ja disposa d'un Parc d'Aventures. Un atractiu turístic que pretén ser una continuació del Tren del Ciment, els Jardins Artigas i el Museu del Ciment, esdevenint un espai ludicoeducatiu que combini esport, respecte per l'entorn i coneixement del territori. Amb aquesta voluntat va néixer aquest projecte, segons ha explicat a NacióBerguedà un dels seus impulsors, Albert torres: “Volem que la gent, quan marxi, sàpiga on ha estat, amb informació sobre la comarca, el Catllaràs, els arbres o els animals”. 
 

Un dels circuïts del Parc d'Aventures del Catllaràs. Foto: Aida Morales.


Tal com ha relatat, el parc se situa al bosc, amb els arbres com a elements protagonistes, però en un entorn molt proper al centre del poble, amb descomptes vinculats al Tren del Ciment i voluntat de crear llocs de treball a la comarca. Actualment, ha indicat, hi treballen quatre persones del Berguedà i estarà obert durant vuit mesos l'any, just el mateix calendari que la resta d'activitats turístiques del poble per fomentar-ne la interrelació. 

El Parc d'Aventures del Catllaràs compta actualment amb tres circuïts de diferents dificultats i en funció de les edats i les alçades. Un circuït groc per a nens de 3 a 6 anys i mínim 1,25 metres; un circuït blau per a nens de més d'1,35 metres; i un altre de taronja per a persones de més d'1,45 metres. Aquest últim, però, ja comprèn alçades de fins a nou metres, amb una gran tirolina i diverses proves adreçades, també, als adults. Properament, ha indicat Torres, esperen poder tirar endavant un circuït verd, una altre de vermell, un de lila i un de negre, amb una superfície total de 30.000 metres quadrats, que superarien amb escreix els 6.000 que hi ha actualment. 

No obstant això, el punt fort del Parc d'Aventures del Catllaràs, ha volgut precisar Torres, és que es tracta d'un parc de línia de vida contínua, és a dir, que funciona a través d'un sistema que no permet que els usuaris puguin desassegurar-se. “Pots anar a quaranta metres, però caure, tècnicament, és impossible, a no ser que algú ho manipuli amb eines”, ha afirmat el propietari. En aquest sentit, a més, ha indicat que totes les instal·lacions han estat revisades per un arquitecte, diversos tècnics i una empresa que certifica parcs d'arreu del món, i que a més, compta amb càmeres de videovigilància, que detectarien qualsevol tipus d'intromissió. 
 

Circuït més complicat del Parc d'Aventures del Catllaràs. Foto: Aida Morales.


Parc amb voluntat educativa

Una de les voluntats dels impulsors del nou Parc d'Aventures és que aquest pugui funcionar com un punt d'aprenentatge, més enllà de ser una activitat esportiva. Per això, al llarg dels diferents circuïts hi ha informació sobre la natura i l'entorn, així com del tipus d'arbres pels quals es va passant. A més, ha explicat Torres, l'empresa també col·labora amb el Projecte Nius, i es col·locaran 10 nius d'ocell en diferents punts del parc, així com diverses boles plenes de menjar, amb l'objectiu que les escoles en puguin anar fent un seguiment online. 

En aquest sentit, de fet, l'empresa poblatana espera que diverses escoles, esplais o grups de colònies de tot Catalunya visitin el parc, aprofitant la seva vessant més educativa i que, en total, a l'acabar l'any, l'hagin pogut visitar unes 2.000 persones com a mínim, entre turistes particulars i visites concertades.
 

Un dels circuïts del Parc d'Aventures del Catllaràs. Foto: Aida Morales.

 

Dos dels monitors especialitzats del Parc d'Aventures del Catllaràs. Foto: Aida Morales.