L'Arxiu Comarcal del Berguedà tutela més de 300 documents propietat de mossèn Ballarín

Xavier Pedrals explica que la voluntat del religiós berguedà va ser la de deixar aquesta documentació al fons comarcal

20 de març del 2016
L'arxiver comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals
L'arxiver comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals | ACN
Tal com així ho va decidir en vida mossèn Josep Maria Ballarín, l'Arxiu Comarcal del Berguedà és l'encarregat de guardar i vetllar per part de la seva documentació personal. Per això, aquest capellà ja va cedir, en el seu moment, un total de 300 cintes amb xerrades, 32 agendes, 25 diapositives i 12 cintes en format VHS a aquesta institució.

Segons ha explicat a NacióBerguedà l'arxiver comarcal Xavier Pedrals, la meitat d'aquests documents ja s'han començat a digitalitzar, mentre que la resta, s'espera que es pugui fer en una segona onada. Un material “únic”, tal com ha precisat, amb reflexions, entrevistes i xerrades arreu del món, moltes de les quals l'havien convertit en un religiós polèmic. Aquestes, però, ha indicat Pedrals, són només una part del total de documentació que Ballarín guardava ja que, fins l'últim moment, no s'havia volgut desprendre de molts records personals, ja que encara ho feia servir en la seva activitat diària. 

“Tenia preocupació pel futur”, ha declarat l'arxiver, tot afirmant que, per aquest motiu, va decidir començar a cedir tot aquest material: “Ho va deixar a l'arxiu perquè ell ho volia (...) era la seva voluntat”. Per això, Pedrals espera poder acabar de completar el volum de documentació de Ballarín, amb l'objectiu d'indexar-lo i deixar constància dels seus pensaments: “Ho farem amb tots els mitjans i amb tota l'estima, per descomptat”. 

En aquest sentit, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha afegit durant la seva visita a la capella ardent de Ballarín que seria important tenir-ho tot “ben conservat” i sistematitzat dins l'Arxiu Comarcal, amb l'objectiu que la seva obra pugui ser “gaudida” i coneguda per tota la ciutadania. 

La seva biblioteca personal

Respecte de la seva biblioteca personal, extensa en llibres de teologia, filosofia, política i humanitats, Pedrals ha afirmat que desconeix on anirà a parar. En aquest sentit, però, ha indicat que l'Arxiu Comarcal, si se li demana, en tindrà cura, tot i que no és decisió seva. 

“Mossèn Ballarín era un gran savi i ens havia fet descobrir que la saviesa moltes vegades està més en la literatura que en la ciència”, ha declarat l'arxiver, que ha sentenciat: “No puc parlar de mossèn Ballarín sense dir que érem bons amics”. 
Arxivat a