Tensió entre ERC i PSC a Vilada per l'abstenció socialista en dues mocions

El Partit dels Socialistes no vota a favor de la condemna al Franquisme i l'assassinat de Lluís Companys | Una regidora republicana es desmarca del partit i s'absté

Aida Morales
14 de març del 2016
Actualitzat a les 19:42h

Ple d'investidura on es va refermar l'acord entre ERC i PSC a l'Ajuntament de Vilada Foto: Cedida


L'Ajuntament de Vilada viu, des de les passades eleccions municipals del 25 de maig, amb un acord d'esquerres entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Un pacte gens fàcil, que sumava els dos regidors que tenia cada partit, i que garantia el desbancament de l'antic alcalde i llavors membre d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Pere Farré, que s'havia quedat amb tres edils. 

Arran d'aquest acord, es va decidir repartir l'alcaldia en dos anys per a cada formació, així com complir una sèrie de condicions, entre les quals l'adhesió de Vilada a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Durant l'últim Ple municipal, però, aquest equilibri es podria haver trencat, ja que, segons han explicat a NacióBerguedà, el PSC va decidir-se abstenir en dues de les mocions d'Esquerra Republicana, que demanaven la condemna al Franquisme i la condemna de la mort de Lluís Companys. Aquest fet, han constatat, ha acabat generant tensions al poble, i entre els dos partits. 

En declaracions a NacióBerguedà, el líder republicà, Vicenç Massana, ha explicat que es tractava de mocions “genèriques” que ERC acostuma a proporcionar per debatre i aprovar als diferents plens. Aquestes, però, ja s'havien intentat entrar a l'ordre del dia de la sessió anterior, tot i que no havien estat acceptades, motiu pel qual es van presentar en el darrer Ple. 

La sorpresa de tots, ha remarcat Massana, va ser quan els socialistes i una regidora republicana es van decidir abstenir. Les dues mocions, però, van ser aprovades igualment amb el suport del líder d'ERC i de CiU.

De moment, ha explicat Massana, ERC ha instat l'alcaldessa del poble, Montserrat Badia, a parlar-ne. Malgrat les tensions, no creu que l'acord de legislatura es pogués acabar trencant. “Per a mi és fortíssim”, ha declarat, però a nivell municipal aquestes dues mocions són genèriques i no tenen a veure.

Per altra banda, queda pendent la situació de la regidora republicana que es va abstenir. En el seu cas, ha explicat Massana, va dir “de paraula” que es donaria de baixa del partit, tot i que, de moment, no ha retornat l'acta de regidora.