L'Alt Berguedà vol crear un circuït de curses de muntanya a imatge de Zegama

El Consell Comarcal estudia acollir una estació de trail entre la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà i Bagà | Membres de l'ens públic visiten Goierri per conèixer el seu cas

15 de març del 2016
Actualitzat a la 13:05h
Paisatges de curses de muntanya.
Paisatges de curses de muntanya. | Josep Maria Montaner
El Consell Comarcal del Berguedà està estudiant i analitzant la possibilitat de crear, entre els municipis de la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà i Bagà, un circuït de curses de muntanya similar al que hi ha al municipi basc de Zegama, a la comarca basca de Goierri. Una proposta, segons ha pogut saber NacióBerguedà, impulsada pel conseller d'Esports, Abel Garcia, i que ja s'ha començat a moure amb visites institucionals a aquest indret, justament aquest cap de setmana.

Segons han explicat, l'objectiu seria crear, al Berguedà, una estació de trail similar a la que hi ha en aquesta zona i altres parts de món, aprofitant els recursos naturals i la bellesa paisatgística, com un element clau en el món del trail running. D'aquesta manera, es donaria molta més presència a les curses de muntanya que actualment es disputen, com ara la Trail Catllaràs, l'Ultra Pirineu o rutes com la Cavalls del Vent i tot un circuit de senders, no només durant l'època en què aquestes es realitzen, sinó tot l'any.

L'objectiu seria situar el Berguedà com un dels punts de l'esport de muntanya de referència a Catalunya, ja que només hi ha una altra estació de trail a la Val d'Aran. A nivell turístic, per altra banda, els beneficis serien considerables. Per una part, es podrien aprofitar les instal·lacions i equipaments esportius dels tres pobles per a realitzar-hi tot tipus d'activitats i, per l'altra, el flux de visitants seria constant, no només en època de curses, sinó també d'entrenaments, per a professionals, però també per a famílies. 

Zegama, la referència

Durant la visita que es va fer a la comarca de Goierri, els representants del Consell Comarcal, entre els quals el president, David Font, els alcaldes de la Pobla, Bagà i Guardiola de Berguedà, Vicenç Linares, Nicolás Viso i Josep Lara, i el conseller d'Esports, van poder escoltar el punt de vista de polítics i petits empresaris que, en qüestió de pocs anys, havien vist capgirar positivament els seus negocis. Entre altres motius, perquè s'internacionalitzaria la comarca a través de l'esport, però també ho faria el turisme.

Des del Consell Comarcal, doncs, ja s'ha començat a treballar per teixir contactes a l'hora d'establir una d'aquestes estacions. Un primer pas important, però encara primerenc, en el camí de ser referents en el trail running de Catalunya.