La demanda d'ajudes per pobresa energètica baixa al Berguedà, però els casos no

Un total de 439 famílies van ser ateses a la comarca per pobresa energètica del 2015 | El Consell Comarcal porta a terme auditories per millorar l'eficiència de les vivendes de determinades famílies

14 de març del 2016
Actualitzat a les 14:38h
Uns nens sota les mantes del sofà
Uns nens sota les mantes del sofà | José M. Gutiérrez
La pobresa energètica és una de les principals conseqüències de la crisi econòmica que afecta des de fa anys una part important de la població. Sobretot, quan arriba el fred, aquesta s'accentua, amb vivendes poc sostenibles energèticament i preus dels serveis bàsics que, en comparació amb els ingressos de les famílies, poden arribar a ser desmesurats. 

Davant d'aquesta situació, el Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de juliol la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, una normativa que ha esdevingut un pla de xoc molt important i que, segons han anunciat aquest dilluns en una roda de premsa, ha permès la protecció d'una gran quantitat de famílies. 

Com a conseqüència d'aquesta, han remarcat tècniques del Consell Comarcal, les demandes d'ajuda per pobresa energètica han disminuït al Berguedà, ja que les companyies d'aigua, llum i gas es veuen obligades a mantenir el servei en aquells casos que es pugui demostrar. No obstant això, Catalunya i la comarca continua estant altament afectada, i els casos no disminueixen. Una notícia agredolça, doncs, per a les entitats públiques de la comarca, que han anunciat que, el passat 2015, es van haver de realitzar 439 actuacions en aquest sentit. 

En total, han remarcat, es van destinar 65.517 euros al Berguedà, entre Consell Comarcal i ajuntaments, en pobresa energètica l'any passat, una quantitat que s'estima mantenir aproximadament enguany, tot i la disminució de peticions. 

Auditories per conèixer problemes habitacionals

Com a novetat d'enguany, i per millorar l'eficiència energètica dels habitatges de les famílies més necessitades, el Consell Comarcal ja ha posat en marxa 21 auditories en diverses cases, per estudiar, analitzar i, si és el cas, millorar, els elements que permetrien un estalvi d'energia. 

Així ho ha explicat el conseller comarcal Francesc Xavier Francàs, que ha recordat que en una gran part dels casos hi ha tarifes que no s'adeqüen a les necessitats, equipaments que no són els òptims o elements de l'habitatge com, per exemple, mals tancaments, que deriven en factures molt més elevades de subministraments. 

Per això, tècnics del Consell Comarcal revisaran diversos habitatges i equipaments, i s'acompanyarà les famílies perquè optimitzin els seus recursos energètics, amb l'objectiu de l'estalvi. En casos, ha dit, s'intermediarà amb les companyies tot i que, si és molt necessari, el Consell pot arribar a fer una aportació econòmica per a millores estructurals. En aquest cas, han remarcat, també s'haurà d'arribar a acords amb el propietari, si l'immoble és de lloguer, i tot un seguit de procediments que aniran tutoritzats per l'ens públic.
 
Arxivat a