Magda Oranich a Berga: «El futur i llibertat del nostre país és la lluita de les dones»

AJIB, Òmnium i ANC donen un suport explícit a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós | El record cap a Muriel Casals i la reivindicació d'igualtat vehiculen l'acte

12 de març del 2016
Actualitzat el 15 de març a la 13:08h
L'advocada Magda Oranich a l'acte del Dia de la Dona a Berga
L'advocada Magda Oranich a l'acte del Dia de la Dona a Berga | Aida Morales
La lluita per la independència de Catalunya és indestriable de la lluita per la igualtat entre homes i dones. Així s'ha volgut deixar molt clar aquest dissabte al vespre durant l'acte polític organitzat per l'AJIB, Òmnium del Berguedà i l'ANC del Berguedà, que ha comptat amb les intervencions de l'advocada i periodista Magda Oranich, la diputada al Parlament de Catalunya i llicenciada en periodisme Ariadna Delgado, i la doctora en Ciències Polítiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra Tània Verge. 

"El futur i la llibertat del nostre país és la lluita de les dones", ha afirmat Oranich. A les dones, ha dit, igual que a Catalunya, els hi han volgut "prendre tot i no han pogut". Oranich, que va viure el Franquisme i la lluita per legalitzar les igualtats, però, ha volgut enviar un missatge positiu: "Ni com a dones, ni com a país han pogut amb nosaltres". 

Segons ha explicat, durant el Franquisme el paper de les dones en estaments rellevants era "insòlit". A partir de llavors, va passar a ser graciós o "ridícul", fins que, igual que amb Catalunya, s'ha començat a veure que la lluita és seriosa. En aquest punt, ha dit, és quan les dones i el país han demostrat que segueixen vius, en els moments bons, i també en els moments dolents.

Davant d'aquesta situació, ha continuat, la setmana internacional de la Dona Treballadora ha de seguir celebrant-se i reivindicant-se ja que, més enllà de la situació de Catalunya, la lluita de les dones continuarà mentre hi hagi situacions de desigualtat al món. En aquest punt, Oranich ha recordat el cas de les refugiades i la notícia de soldats del Sudan que, en comptes de tenir sou, tenen carta blanca per a les violacions. "Volem un país millor per tenir un món millor", ha afirmat, tot declarant: "I jo sóc independentista, i tant que sí, però també internacionalista, potser més que ells". 
 

La diputada al Parlament Ariadna Delgado Foto: Aida Morales.


Violència de gènere i desigualtat laboral

La violència de gènere i la desigualtat en el món laboral segueixen essent dues de les guerres que les dones han de lluitar en el seu dia a dia, tal com ho ha recordat Delgado. En aquest sentit, ha explicat que la bretxa salarial a Catalunya és del 25%, amb una paritat molt poc real en la majoria d'escenaris quan, en realitat, les dones són el 52% de la població. 

Per la seva banda, Verge ha indicat que calen lleis que vagin més enllà de la igualtat formal. "Volem polítiques d'igualtat sostenibles en el temps, al marge de conjuntures econòmiques i de colors polítics", ha declarat. I aquestes, ha continuat, és necessari aplicar-les en tots els aspectes de la vida, posant un especial èmfasi en la cosa pública. 

Suport a Venturós i record a Muriel Casals

La figura de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, investigada per delicte electoral després d'haver-se negat a retirar l'estelada de l'Ajuntament durant les passades eleccions al Parlament de Catalunya i al Congrés espanyol, ha estat present durant tot l'acte. A l'entrada, un cartell amb el hashtag #TotsSomMontseVenturós presidia, igual que ho feia un altre d'igual al faristol. 

I de la mateixa manera, el record emotiu i especial cap a l'expresidenta d'Òmnium i exparlamentària Muriel Casals, que va morir a principis d'aquest mes de febrer, i que s'ha commemorat amb un poema llegit per Marta Rovira, i les paraules plenes d'estima de la seva amiga i companya de lluites Magda Oranich: "Era una amiga, amiga de tota la vida".
 

La doctora en Ciències Polítiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra Tània Verge Foto: Aida Morales.

 

Actuació musical de El Diluvi durant l'acte polític del Dia de la Dona Foto: Aida Morales.

Arxivat a