Tanit Tubau; una «puta» vida sobre la malaltia de Crohn feta llibre

"A veces puta y otras maravillosa" es presentarà aquest dissabte a Berga | Un euro de cada exemplar venut es destinarà a l'estudi del Crohn a l'Hospital Clínic de Barcelona

10 de març del 2016
Actualitzat a les 12:33h
La jove escriptora Tanit Tubau
La jove escriptora Tanit Tubau | Cedida
“A vegades puta”, comença destacant l'escriptora Tanit Tubau. Potser, segons explica a NacióBerguedà, la vida ho és més vegades de les que es voldrien, però també, com tantes altres, és sovint “meravellosa”. Així es titula el primer llibre d'aquesta jove talent d'arrels berguedanes que, amb només 26 anys, ha tingut una vida de contrastos. El seu caràcter optimista ha plantat cara a una malaltia molesta i dolorosa. Crohn es va fer present en el seu dia a dia ja fa més de 17 anys, i ara hi conviu i el descriu. 

Tubau és barcelonina, de pares berguedans i amb una gran connexió emocional amb aquesta comarca. Des dels nou anys pateix la malaltia de Crohn, un llast que l'ha perseguit i contra el qual ha lluitat, i una malaltia que, per contra, l'ha convertit en una persona emprenedora, optimista i exigent. Des d'aquest punt de vista, i analitzant el contingut de tots aquests anys, Tubau s'ha atrevit a escriure un primer relat de la seva vida, convertint-se en portaveu, i alhora psicòloga, de tanta gent.

Moments d'hospital, ha relatat, però també moments de festa, que és el que fan les noies de la seva edat, bromeja. Tot un llibre de sentiments, ficcionat en el seu punt just, però molt basat en fets reals, en una vida i en una història.

A veces puta y otras maravillosa va sorgir, segons ha relatat, de la insistència d'amics i familiars perquè aglutinés en un llibre la seva experiència. Un primer volum, ha continuat, que lluny del format habitual de la narració, va explicant moments puntuals de la seva vida. Ho fa a través de cartes, correus electrònics, missatges de text o whatsapp, entre d'altres. 
 

Tanit Tubau presentant el seu nou llibre. Foto: Jemi Paretas.


El primer record

“La primera carta l'escric amb nou anys als Reis Mags”, ha confessat. En aquesta, els explica que li acaben d'anunciar que té la malaltia de Crohn, de la qual en coneix poc i no sap ben bé què és. Amb el temps però, també es familiaritza amb la morfina, el coma induït i la quimioteràpia, tres experiències inoblidables, segons remarca, que li van produir somnis espectaculars, que també plasma en aquest llibre. Un volum, però, que queda obert després que, als 24 anys, li facin un transplantament de cèl·lules mare. Aquesta operació torna a obrir la porta dels somnis, aquesta vegada, sobre com seria no tenir la malaltia. 

El llibre s'acompanya d'un pròleg de Manel Fuentes i de tota una llista de cançons que, segons ha explicat, l'han anat acompanyant al llarg de la seva vida. A més, A veces puta y otras maravillosa també contribuirà a la investigació de les malalties inflamatòries intestinals des de l'Hospital Clínic de Barcelona amb un euro de cada exemplar. 

A Berga, Tubau presentarà el llibre el proper dissabte 12 de març a les 19.00 hores a la Llibreria Quatre Cantons. L'acte s'acompanyarà de Maria Gassó i Dolors Santandreu, i preveu convertir-se en un veritable cant a la vida. 
 

L'escriptora Tanit Tubau amb el seu nou llibre. Foto:  Jemi Paretas.

Arxivat a