L'oficina d'atenció a la víctima atén 5 casos de violència masclista al Berguedà 2015

En dos casos l'agressor ha estat l'exparella i en els tres restants, la parella actual | La xifra és una de les més baixes de la Catalunya Central

Redacció
08 de març del 2016
Actualitzat a les 11:19h
Violència masclista
Violència masclista | Albert Alemany

Violència masclista. Foto: Albert Alemany


Les oficines d'atenció a la víctima del delicte (OAVD) del Departament de Justícia han dut a terme 6.361 intervencions relacionades amb casos de violència masclista en l'àmbit de la parella durant el 2015. Al Berguedà, les víctimes ateses durant l'any i que tinguin el domicili registrat en les estadístiques han estat cinc: dues d'elles han denunciat violència par part de l'exparella, mentre que les tres restants, de la parella.

Com indiquen des del Departament de Justícia, "probablement no és una xifra que respongui amb total exactitud a les víctimes de la comarca" ja que podria donar-se algun cas en què les dones no estiguessin registrades o que es trobessin en una casa d'acollida o pis protegit. En aquests casos, la víctima surt al còmput total de dones ateses a Catalunya, però no es pot distribuir pel territori, i per tant, es desconeix si hi ha alguna relació entre aquestes dones i el Berguedà. També cal apuntar que es tracta de dones que han utilitzat l'oficina d'atenció, que és diferent de les dones que han denunciat el cas, una xifra que no sempre coincideix.

La dada, però, es força significativa, i se situa molt per sota de la mitjana de la Catalunya Central. A Osona, per exemple, s'han detectat 27 casos, al Ripollès 24, al Bages 91, a la Cerdanya 16 i al Solsonès 2. 

En el cas de les dones ateses amb residència al Berguedà, han rebut atenció per part de l'oficina de Barcelona. Són ateses, si és el cas per via telefònica quan no es poden desplaçar, i reben assessorament legal per saber les implicacions que tindrà interposar una denúncia, per conèixer els tràmits necessaris per sol·licitar assistència jurídica gratuïta o un advocat del torn d'ofici. També són informades del contingut de l'ordre de protecció. 

L'oficina manté informada la dona permanentment de la situació penitenciària i penal de l'agressor (si surt de permís o si obté la llibertat definitiva, entre d'altres), certifiquen la situació de la víctima perquè pugui ser beneficiària d'ajuts econòmics si s'escau en matèria d'habitatge, serveis socials i donen suport emocional.