Agrupen els contenidors i creen 300 illes mixtes per fomentar el reciclatge al Berguedà

La comarca ha de pagar 345.000 euros l'any pels residus llançats a l'abocador | El Consell Comarcal i l'Ajuntament de Berga demanen paciència a veïns i comerciants

Aida Morales
07 de març del 2016
Actualitzat a les 17:04h
Xavier Francàs, Montse Venturós i David Font, a la roda de premsa.
Xavier Francàs, Montse Venturós i David Font, a la roda de premsa. | Laia Mascarella
Durant aquest mes de març, el sistema d'abocament de residus al Berguedà es modificarà. La remodelació, fomentada pel Consell Comarcal, ja ha començat a Berga, on s'han recol·locat tots els contenidors de la ciutat en illes mixtes. D'aquesta manera, i segons han explicat en una roda de premsa, tots els punts de reciclatge i residus s'han agrupat, amb l'objectiu d'acostar-los a la ciutadania i incentivar la recollida selectiva.

Segons ha explicat el membre del Consell Comarcal Francesc Xavier Francàs, s'han creat 80 illes de contenidors a Berga, 40 més, evitant la dispersió que hi havia a la ciutat i agrupant tots els punts de rebuig i reciclatge. L'únic lloc on això no s'ha pogut fer, ha reconegut, és al centre històric de la vila i per falta d'espai. 

A la comarca, per altra banda, se n'instal·laran entre 250 i 300. Durant la propera setmana es farà la recol·locació al Baix Berguedà i després, ja es realitzarà a l'Alt Berguedà. Pel que fa a la inversió total, Francàs ha indicat que s'estima haver de pagar uns 60.000 euros d'entrada: “Això ho paga el Consell Comarcal, però estem demanant ajudes”. 

Aquesta acció, ha continuat explicant, suposa la primera de tota una campanya de conscienciació que s'acompanyarà de fulletons a les llars. Unes activitats que, per altra banda, estaran coordinades des d'una nova comissió de treball creada al Consell, i a través de la qual s'estudiaran els mecanismes perquè els baixos nivells de reciclatge a Berga puguin revertir. 

26% de reciclatge

El Berguedà està a la cua del reciclatge. Segons han precisat, aquesta comarca només selecciona el 26% dels residus que genera, una quantitat molt per sota d'altres comarques veïnes de la Catalunya Central. 

La clau, segons el president del Consell Comarcal, David Font, és incrementar el nombre de reciclatge i, sobretot, d'orgànica. D'aquesta manera, es reduiria la quantitat de residus que es porten a l'abocador i seria una manera important d'estalviar, sobretot, perquè el Berguedà ha de pagar 25 euros per a cadascuna de les 17.000 tones de deixalles que cada any entren a l'abocador, és a dir, 345.000 euros l'any. 

Queixes per a la ubicació

Sobre el fet que la nova ubicació dels contenidors pugui generar queixes entre els veïns i els comerciants, Francàs ha remarcat que aquesta sorgeix d'un estudi sobre el terreny. En aquest punt, ha demanat temps per veure l'efectivitat d'aquestes noves illes, amb l'objectiu que perjudiquin “el mínim possible”. 

En la mateixa línia, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha demanat que, si hi ha cap problema, els veïns s'adrecin al consistori o al Consell Comarcal, ja que, segons diu, estaran disposats a “resoldre” tots els problemes que puguin anar sorgint. 
Arxivat a