L'Ajuntament d'Avià rep el Premi de l'Excel·lència Energètica

El guardó concedit per l’Institut Català d’Energia reconeix el projecte d'estalvi local del consistori

Oriol Oliva
03 de març del 2016
Actualitzat a les 19:46h

Plaques solars. Foto: Gencat.cat


El programa de millora ambiental iniciat el 2015 ha valgut al municipi d'Avià la màxima distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya, en l'àmbit de l'eficiència energètica i la promoció de les energies renovables. 

Emmarcades en el pla de sostenibilitat de l'actual legislatura, algunes de les actuacions més notables en aquest municipi han estat la instal·lació de plaques solars tèrmiques als vestuaris del camp de futbol per escalfar l'aigua dels vestidors o la la substitució de la il·luminació de fluorescents per LEDS al CEIP Santa Maria d'Avià i a la llar d'infants la Baldufa. 

Paral·lelament, i segons han informat, també s'ha volgut destacar la incorporat plaques fotovoltaiques i termòstats en edificis municipals, un seguit de mesures que enguany el consistori ha de continuar, i que permetran a l'Ajuntament d’Avià estalviar entre un 30 i un 40% de la seva factura energètica.

Distincions arreu del territori

La resta de distincions han reconegut empreses d'arreu del territori català. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha estat commemorada en la modalitat d’actuació o projecte en matèria d’estalvi i eficiència energètica després d'haver ha assolit la certificació de gestió energètica ISO 50.001 i la garantia d’eficiència energètica de classe ‘A’. 

L’empresa gironina  L.Solé, SA. ha estat guardonada per una campanya d'internacionalització amb la qual ha augmentat un 70% el volum de vendes exteriors de les seves calderes industrials per a l’aprofitament energètic de la biomassa.

En la categoria d’emprenedoria i ocupació, el guardó ha estat per a la companyia lleidatana Imartec, centrada en la promoció i l'extenció de l'ús de la biomassa i que enguany també inicia el seu desplegament internacional. 

El premi per la renovació energètica d'edificis també s'ha quedat a la capital del Segrià, ja que el jurat ha guardonat l’arquitecte lleidatà Josep Bunyesc per la rehabilitació i ampliació del centre cívic Can Portabella, de Barcelona. 

De l'àrea metropolitana, Habitat Futura i Alcón Cusí rebut sengles premis per la seva projecció cap al futur i el passat. Dels primers, en la modalitat de sensibilització, se n'ha destacat la cerca de noves solucions per al sector editorial i de la comunicació, i dels darrers, per la trajectòria d’excel·lència energètica en el camp farmacèutic. 

Finalment, el jurat ha distingit amb una menció d’honor l’Hospital Sant Joan de Déu pel seu nou centre de dia que, a mes d'estalviar l'emissió de 3.000 tones de CO2 cada any, s’ha ambientat com un bosc en les zones genèriques, mentre que altres àrees simulen una nau espacial o un submarí.