El Cicle de Muntanya del Berguedà canvia de format i s'allarga fins a l'abril

Ferran Garcia explica que l'objectiu d'enguany és atraure més gent | Una dotzena de ponències aprofundiran sobre el món de la muntanya

02 de març del 2016
Actualitzat a la 13:02h
Rafa Vadillo escalant a Sibèria.
Rafa Vadillo escalant a Sibèria. | Cicle de Muntanya
El Cicle de Muntanya del Berguedà, que normalment es realitzava durant una setmana a tres municipis de la comarca, s'allargarà durant tot els caps de setmana de març i abril, amb una dotzena de xerrades sobre natura, muntanyisme i experiències úniques. El cicle, organitzat pel Centre Quitxalla Excursionista, el Centre Alpí Gironella, el Club Esquí Berguedà, els Mountain Runners del Berguedà, la UEC Bagà i l'Associació de Muntanyencs Berguedà, arrencarà aquest proper divendres 4 de març, i es desenvoluparà a Berga, Bagà, Puig-reig, Avià i Gironella.

Segons ha explicat a NacióBerguedà el coordinador del cicle, Ferran Garcia, el canvi de format ha vingut determinat per la necessitat de tornar a engrescar el públic. Tal com ha remarcat, entre setmana les persones que participaven en les ponències eren gairebé sempre les mateixes, i molta gent tenia problemes per compaginar-s'ho. Amb aquest nou repartiment, doncs, el cicle agafa aire, es desplega a més pobles del Berguedà i intentarà engrescar un major nombre de persones. 

Amb més de 30 anys d'experiència, el cicle té per objectiu la motivació i aprenentatge entorn de la muntanya. Entre les seves principals voluntats, hi ha la divulgació del muntanyisme en totes les seves disciplines, conèixer l'experiència d'esportistes de primera fila en el món de la muntanya, descobrir personatges de la comarca que han realitzat fites importants relacionades amb aquest entorn, i la implicació en el medi ambient i la seva coneixença. 

L'activitat que encetarà el cicle aquest divendres serà la xerrada de Rafa Vadillo, Anton Fontdevila i Xavi Pérez, que són els tres primers alpinistes no russos que han escalat les cascades de gel de Sibèria. De cara a dissabte, es donarà espai perquè Jordi Canal-Soler expliqui el seu viatge al Pol Nord; i diumenge Núria Monmany i Cesc Grau faran propostes sobre diverses sortides a la muntanya accessibles en transport públic, a través d'una guia creada per ells mateixos. 

Divendres 11, els berguedans Marc Solé i Sílvia Puigcercós explicaran el seu viatge a la vessant sud de l'Himàlaia. El següent dissabte, el gironellenc Teodoro Lozano relatarà la seva introducció als 90 anys en el món del'escalada, i acte seguit la corredora de curses de muntanya Judit Franch exposarà el repte solidari de creuar els Pirineus corrent per la diabetis. 

El proper cap de setmana, el Club Orientació Berguedà celebrarà els 10 anys amb una xerrada d'Ampa Gil, Laura Serra, Jordi Vilaredes i Pau Llorens. Dissabte, Jordi Garcia Petit parlarà de les problemàtiques, gestió i activitats al Parc Natural del Cadí-Moixeró i, a continuació, Jordi Capdevila “Capis” farà una breu explicació sobre el GRAE i la seguretat a la muntanya.

Ja entrat l'abril, la conferència d'Albert Obiols i Joan Casòliva sobre la Via Dibona tornarà a agafar el rumb del cicle, mentre que el dia següent, Kiku Soler parlarà del seu nou llibre, Curses de Muntanya. Manual Pràctic, i també donarà recomanacions curioses i divertides sobre aquest esport. 

El cicle continuarà dissabte 9 d'abril amb una conferència de Joan Casòliva sobre la formació del Prepirineu, i finalitzarà el 16 del mateix mes, amb una xerrada de Manel Cascante Torrella sobre el temps i clima de la vall del Bastareny.
 

Consulta totes les xerrades del cicle