La Fira de la Tòfona resisteix però les males previsions espanten el turisme

Carme Padrós destaca l'èxit del taller de cuina i la major implicació de la gent del poble | Les tòfones ronden els 900 euros el quilogram

Aida Morales
29 de febrer del 2016
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal.
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal. | Aida Morales
La Fira de la Tòfona del Berguedà celebrada durant aquest cap de setmana a Cal Rosal no ha viscut, ni molt menys, la seva millor edició. Malgrat que ha resistit, el mal temps i sobretot les alertes per neu han frenat els turistes i visitants i, amb menys públic que altres anys, ha viscut una edició d'alts i baixos. 

Si bé el mercat ha estat el més fluix, amb poques vendes i visitants a comptagotes, revifant-se diumenge, es pot dir que l'estrella de l'edició ha estat el taller de cuina de dissabte. De fet, la seva remodelació ja era una de les novetats incorporades enguany, volent-lo fer més obert, participat i popular. Segons ha explicat a NacióBerguedà la tècnica de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà Carme Padrós, aquesta activitat ha estat la més exitosa, amb una gran quantitat de persones aficionades que han pogut aprendre i apuntar-se curioses i treballades receptes amb tòfona, de la mà del xef Xavier Poll. 

Aquest, ha remarcat Padrós, era un dels objectius essencials que perseguia la fira, ja que la voluntat era popularitzar la tòfona i acostar-la a la ciutadania: "Hem vist que ha vingut un altre perfil de gent, que és una mica el que es buscava; gent de casa, a qui li agrada la cuina i que han vist que cuinar amb tòfona no és difícil". 
 

Visitants de la Fira de la Tòfona de Cal Rosal. Foto: Aida Morales.


Seguint aquesta línia, ha dit, serà l'aposta de l'any que ve, millorant i afegint activitats, i potenciant la vessant gastronòmica d'aquest prestigiós producte. Pel que fa a les xerrades, ha indicat que també han tingut un èxit satisfactori, malgrat el temps, amb diversa gent que ha conegut detalls sobre la tòfona, el sòl, el seu creixement i moltes de les seves característiques. El fet de no ser unes jornades tan tècniques, ha precisat, ha ajudat a que més gent perdés la por a assistir-hi. 

La tòfona, però, continua sent un producte car, sobretot, en anys com aquest, en què les altes temperatures han fet que n'hi hagués menys i que fossin més petites. El seu preu, han explicat els paradistes a aquest diari, ronda els 900 euros el quilogram, un valor elevat en comparació amb anteriors edicions, quan aquest producte es podia trobar a 700 euros. A més, lluny de les grans tòfones que es podien veure altres anys, enguany els venedors oferien productes més petits. 
 

A Cal Rosal la majoria de tòfones eren petites. Foto: Aida Morales.