Mig segle de Nits Musicals a Guardiola de Berguedà

El festival és un dels més antics de Catalunya que es fa cada any de manera ininterrompuda

Redacció
02 d'agost del 2014
Monestir de Sant Llorenç, on es fan tradicionalment les Nits Musicals Foto: Ajuntament de Guardiola

Mig segle després de la primera Nit Musical a Guardiola de Berguedà, aquest any se’n celebren les noces d’or. Ja són 50, els anys consecutius que fa que aquest municipi organitza un dels festivals de música més importants del Berguedà i un dels més antics de Catalunya.
 
Aquest festival arrenca aquest diumenge 3 d’agost a les 19.00 hores amb obres de Händel, de la mà de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i el Cor Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida. El punt àlgid d’aquest concert serà la interpretació del Te Deum en re major HWV 280 que es va fer per a la reina Carolina i va ser estrenat el setembre de 1714 a Londres. 
 
En aquest cas, i com a fet excepcional, el concert –que forma part de la programació del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP)- s’interpretarà al Centre Cívic en comptes del Monestir de Sant Llorenç. Això és així degut a la gran quantitat de músics i a la magnitud del concert. Segons ha explicat el regidor de l’Ajuntament de Guardiola Josep Lara, que no s’hagi pogut fer al Monestir no és el millor “perquè l’espai natural és Sant Llorenç”. Malgrat tot, ha indicat que un pintor local ha fet un decorat de 6x4 metres del Monestir, que estarà exposat al fons de l’escenari, de manera que serà un “recordatori” de que l’emplaçament original i on es farà la resta de concerts és Sant Llorenç.
 
Pel que fa a la participació, Lara ha considerat que serà abundant ja que, a part del públic fidel que sempre ve, hi anirà molta més gent en motiu dels 50 anys: “Al tenir aquesta antiguitat a les costelles, és com una cita obligada”. El regidor ha precisat que, aquest any, “s’ha tirat la casa per la finestra” amb concerts de gran qualitat, orquestres que no havien vingut mai al Berguedà i músics de renom internacional. 
 
El 8 i el 15 d’agost
 
El segon i tercer concerts del festival es faran el 8 i el 15 d’agost a Sant Llorenç. El primer divendres se centrarà l’atenció en Joan Massotkleiner, Toti Soler, Gemma Humet, Marc Prat i Arnau Figueres, que presentaran l’espectacle ‘U, set, u, quatre, segar i batre’, una selecció de poemes, cançons i música inspirats en el 1714. L'espectacle, subvencionat per la Generalitat, combinarà la interpretació sublim de Toti Soler, la recitació de Massotkleiner i la veu de Gemma Humet.
 
L’últim concert, el del 15 d’agost, serà de la mà de l’Orquestra del Berguedà, que tocarà cançons de Vivaldi, Holst i Lehär, entre d’altres, acompanyada pels solistes Cristian Chivu i Antonio Amenduni. Segons el regidor, cada any s’intenta portar alguna orquestra de la comarca, ja que així es fa “tasca de difusió” en un dels millors aparadors de música al Berguedà.