NATURALESA

Fixen 11 actuacions urgents per protegir la Riera de Merlès

La Comissió que regula la riera dissenya una estratègia per resoldre problemes de massificació i brutícia

per Aida Morales, 25 de febrer de 2016 a les 14:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Banyistes a la Riera de Merlès Foto: ADBerguedà


La Comissió de la Riera de Merlès s'ha reunit aquest dimecres per continuar avançant en al seva ordenació i protecció, sobretot, en vistes a aquesta propera temporada d'estiu. Per això, s'ha elaborat un full de ruta per a al conservació d'aquest espai, que consta d'11 actuacions en els àmbits de la protecció legal, conservació de la natura, gestió de l'accessibilitat i restricció de l'ús públic intensiu. 


Segons han informat, aquestes mesures s'aniran implementant any a any des de les administracions públiques, entitats privades i propietaris de la zona, com una manera de resoldre els problemes de massificació, aparcament descontrolat, soroll, abandonament de deixalles, risc d'incendi, talls a accessos de camins i destrucció de sembrats, entre altres. 

El principal problema és que es tracta d'un Espai Natural Protegit que, a l'estiu, veu incrementada en excés la quantitat de gent que encabeix. A causa d'això, durant els darrers anys ja s'han anat realitzant actuacions de millora, deixant la porta oberta a les sancions però, sobretot, millorant les zones d'aparcament i les sortides, per evitar situacions d'emergència. 

Durant aquest proper any, segons han remarcat, els diferents alcaldes de la zona amb el suport de la Diputació de Barcelona s'han compromès a redactar Ordenances Municipals comunes sobre els usos, activitats i comportament cívic, amb l'objectiu d'assegurar al conservació del patrimoni natural i el respecte envers els veïns. 

A més, durant els propers mesos s'intentarà buscar un instrument legal de planificació i ordenació per protegir el seu curs fluvial; es vetllarà per continuar regulant l'estacionament de vehicles amb espais habilitats, i s'impulsarà una tasca de divulgació i sensibilització dels seus valors, conjuntament amb l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona (ADEFFA). 


La reunió de la Comissió de la Riera de Merlès va comptar amb la participació de la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà; el president del Consell Comarcal i de l'ADBerguedà, David Font; i el representant d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Carles Castell, entre alguns dels alcaldes implicats.
 

Reunió de la Comissió sobre la Riera de Merlès. Foto: ADBerguedà.

 

Participació