Saldes aprofita la «foscor del Pedraforca» per vendre el seu potencial astronòmic

El municipi de l'Alt Berguedà vol crear un centre astronòmic a l'alberg municipal

Aida Morales
24 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:40h
Observant els estels.
Observant els estels. | Celístia Pirineus

Observant el cel. Foto: Celístia Pirineus


En la línia de les diverses activitats de caire astronòmic i d'observació del cel que l'Ajuntament de Saldes ha impulsat en els darrers mesos, aquest consistori iniciarà el proper 12 de març un cicle de conferències aprofitant la "foscor natural del Pedraforca". Es tracta, segons han explicat, d'un projecte turístic que es vol desenvolupar en aquest petit municipi, i que contribuirà a la seva voluntat de convertir-se en referent català a l'hora d'observar el cel. 

Amb l'objectiu "d'entendre la nit", Saldes desenvoluparà tot un seguit de conferències portades a terme per professionals, on s'analitzarà la llum artificial i la seva afectació en els insectes; el valor del cel nocturn i del turisme astronòmic; i la contaminació lumínica, o l'astronomia per a amateurs. Aquestes quatre sessions seran impartides pel biòleg del Museu de Papallones de Catalunya Alfons Dolsa; el científic de l'Observatori Astronòmic del Montseny, Salvador Ribas; el professor de la UPC i enginyer industrial Manu Garcia, i el membre de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, Manu Garcia. 

El projecte turístic-ambiental que vol portar a terme Saldes contempla el canvi de fanals del poble, amb l'objectiu d'eliminar el major possible la contaminació lumínica, així com convertir l'alberg municipal en un centre astronòmic.