La Comissió de Falles acorda que cada municipi elabori un protocol sobre la festa

L'objectiu és salvaguardar les Festes del Foc, declarades Patrimoni de la Humanitat, i establir uns criteris pels nous pobles que s'hi vulguin incorporar

Redacció
20 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:36h
Fia-faia cremant a Bagà.
Fia-faia cremant a Bagà. | Aida Morales.

Les Falles dels Pirineus, Patrimoni de la Humanitat. Foto: Joan Macaya


La Comissió de Falles, Haros i Brandons s'ha reunit aquest dissabte a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà). És la primera trobada de treball després de la declaració d'Andorra del 3 de desembre en què es va celebrar la declaració de les Festes del Foc dels Pirineus, entre les quals la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanydola i Bagà, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. En aquesta primera trobada, s'ha acordat que cadascun dels 63 municipis que celebren les Festes del Foc dels Pirineus elaborin un protocol festiu. L'objectiu és fixar unes bases per assegurar la conservació de les festes així com establir uns criteris pels nous pobles que s'hi vulguin incorporar, tal com ha explicat el director General de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig. Calculen que el protocol fallaire estarà fet en uns dos o tres mesos, quan està prevista la segona reunió de la comissió.

Puig, que ha assistit a la reunió, ha explicat que s'ha acordat demanar a cada municipi fallaire que elabori un protocol festiu sobre com es fan les falles al seu poble. "Que sigui la pròpia comunitat fallaire qui l'elabori, dient com ho fan i com ho volen seguir fent. Així, si altres pobles volen fer falles hauran de seguir uns mínims establerts al protocol", ha dit Puig.

Els protocols indicaran, entre d'altres, si un municipi celebra les falles una data o una altra, quina indumentària porten, si hi ha alguna gastronomia específica per celebrar la festa o en quin ordre baixen les falles. Hi ha, per exemple, 61 municipis que fan la baixada de falles la nit de Sant Joan i 2 la nit de Nadal amb el solstici d'hivern, explica Puig.

El director General de Cultura Popular ha posat com a exemple els Castells. Les colles castelleres també van establir unes normes després que la Unesco declarés els castells patrimoni de la humanitat l'any 2010. Des de llavors s'han doblat les colles i ara en són un centenar. Gràcies a les bases establertes llavors, tant les colles ja existents com les noves, "segueixen les regles del joc que elles mateixes van fixar", ha explicat Puig, que ha afegit que amb aquesta mesura "no volem prohibir res sinó dignificar les falles i que si neixen de noves ho facin sota uns criteris".

La reunió ha comptat amb representants dels fallaires d'Andorra, el Principat de Catalunya, la Val d'Aran i l'Aragó. Als municipis occitans estan pendents d'una reunió per decidir quines persones formaran part d'aquesta comissió. De moment, ha dit Puig, se'ls farà arribar la proposta del protocol.