Casserres, a punt de posar en marxa l'únic parc antiincendis del Berguedà

El projecte ha costat 174.000 euros i ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i fons europeus | Colillas afirma que l'objectiu d'aquest parc és que no es torni a produir una situació com la de 1994

Aida Morales
22 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:16h
Vista del municipi de Casserres
Vista del municipi de Casserres | Ajuntament de Casserres
Dit i fet. Sense fer soroll, però amb l'objectiu de donar un servei supramunicipal i, fins i tot, supracomarcal, Casserres ja ha construït i està a punt de posar en marxa l'únic parc antiincendis que tindrà el Berguedà. Un projecte ambiciós, pel qual va apostar l'actual equip de govern ja en l'anterior legislatura, i que tindrà un caràcter fortament preventiu, sobretot, pels que encara tenen viu el record del gran incendi de 1994, que va arrasar més de 40.000 hectàrees entre el Bages i el Baix Berguedà. 

Perquè una situació com aquesta no es torni a repetir, 20 anys després de d'aquesta gran tragèdia, Casserres ha posat fil a l'agulla i, tirant de subvencions europees i de la Diputació de Barcelona, ha construït, a sobre el pantà de Sant Pau, un gran dipòsit amb un punt de càrrega elevat per a helicòpters, i un altre punt on es podran omplir fins a quatre camions de bombers.

El projecte, segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Casserres, Josep Colillas, ha costat uns 174.000 euros, uns diners provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEDER) i d'un ajut de la Diputació destinat, específicament, per a incendis: "Si no ens hi haguéssim acollit, aquests diners s'haurien perdut".

En aquests moments, ha precisat l'alcalde, només falta contactar amb el cos de Bombers perquè, a les dues instal·lacions, realitzin les proves que considerin convenients. L'objectiu, ha dit, és que aquest parc antiincendis sigui un lloc “estratègic” per al cos, tant a l'hora de treballar al Baix Berguedà, com per atendre també les necessitats del Bages, ja que està a 10 minuts de molts municipis.

En aquest cas, Colillas també ha precisat que l'aigua dels dos dipòsits no prové del pantà de Sant Pau, sinó del mateix riu Llobregat, a través del tub que puja l'aigua fins a la depuradora: “L'aigua del pantà no es pot aprofitar ni per al consum humà, ni per càrrega de mitjans aeris, sobretot, per la gran quantitat de brutícia que hi ha per culpa, precisament, dels últims incendis”. 

No obstant això, l'alcalde ha assegurat que no tanca la porta a una segona fase del projecte. Aquesta, ha dit, seria buidar i netejar el pantà, construir-hi una comporta de desballestament per poder aprofitar l'aigua per al consum, i utilitzar-lo com a una segona zona de càrrega d'helicòpters.