La Fira de la Tòfona redueix a la meitat el seu pressupost però suma col·laboracions

La fira vol ser d'àmbit comarcal i millorar la participació de la gent del poble d'Olvan | Martí Orriols explica que hi haurà 5 parades especialitzades en tòfona i un taller de cuina molt més popular

Aida Morales
17 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:47h
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols, i el president de l'ADBerguedà, David Font, presentant la Fira de la Tòfona.
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols, i el president de l'ADBerguedà, David Font, presentant la Fira de la Tòfona. | Aida Morales.
Arran del canvi de govern al municipi d'Olvan, la Fira de la Tòfona que se celebra des de fa set anys serà, també, diferent. Per començar, s'ha programat més tard del que és habitual i serà aquest proper cap de setmana del 27 i 28 de febrer però, a més, també agafa un aire molt més comarcal, amb la implicació de diversos agents públics i privats, com és el cas de l'Agència de Desenvolupamet del Berguedà i el Gremi d'Hostaleria i Turisme. 

Així, la Fira de la Tòfona passa a denominar-se "del Berguedà" i, lluny de realitzar activitats només a la colònia de Cal Rosal, també dedicarà tota la jornada tècnica de divendres a apropar la fira a la gent d'Olvan. De fet, i segons ha explicat l'alcalde, Martí Orriols, la jornada tècnica de divendres es farà a l'Ateneu, i serà una de les principals novetats. En aquesta, que es realitzarà de les 17.00 a les 19.30 hores, s'analitzarà la tòfona com una oportunitat pel desenvolupament rural. 

"La gent d'Olvan sentia la Fira de la Tòfona una mica desvinculada", ha justificat l'alcalde. Per això, ha dit, en aquesta edició s'ha procurat que aquest esdeveniment s'acostés molt més al poble i també fos "més popular".

A part, i malgrat que el format és molt similar al d'altres anys, el seu pressupost ha rebut una de les variacions més importants. De 12.000 euros, ha explicat Orriols, s'ha passat a prop de 5.000, un estalvi que s'ha aconseguit no contractant una gran carpa que anteriorment s'utilitzava, així com sumant sinergies d'altres actors de la comarca. L'ADBerguedà, ha remarcat el seu president, David Font, n'ha assumit la direcció, el que ha suposat un estalvi, i també s'ha pogut sumar una ajuda de la Diputació de Barcelona o el mateix Gremi d'Hostaleria, des del qual s'intentarà relacionar la fira amb la campanya de la cuina de la tòfona

En aquest sentit, els restaurants oferiran una tapa gratuïta a tothom qui hagi passat o comprat algun producte a la fira, ja sigui a les cinc parades especialitzades en tòfona que hi haurà, o a la quinzena que completaran l'esdeveniment amb diversos productes agroalimentaris i de proximitat. 
 

Roda de premsa de presentació de la Fira de la Tòfona. Foto: Aida Morales.


Perdre la "por"

Un dels grans objectius de l'alcalde d'Olvan és fer créixer aquesta fira, motivar la gent perquè elabori plats amb tòfona i també ajudar a "perdre la por" a l'hora de cultivar-la al Berguedà. Segons ha dit, aquesta activitat podria ser un "complement de futur" molt notori, que les explotacions agràries haurien de tenir en compte. 

Més enllà d'aquí, també intentarà popularitzar aquest producte ja que, segons considera, molta gent creu que no el pot pagar. A través del taller de cuina de tapes amb tòfona que es farà dissabte a la tarda i de la xerrada "Descobrim els secrets de les tòfones", la fira intentarà enviar aquest missatge. "Que vegin la tòfona com un producte proper i no d'elit", a declarat Orriols. 

Sigui com sigui, però, enguany no està essent una bona temporada, motiu pel qual el seu preu ha continuat augmentant, i se situa entre els 800 i els 1000 euros el quilogram. 

Vincular la fira

El president de l'Agència ha considerat important vincular la fira amb la gastronomia i el turisme, dos dels grans puntals de la comarca. Així doncs, ha celebrat la bona relació i ha reafirmat que el Berguedà ha de ser "referència", també, en aquest camp: "Volem que sigui la fira de referència del Berguedà i més referent en el món de la tòfona". 

En aquest punt, i malgrat l'estalvi en el pressupost, ha indicat que es pot fer "més amb menys", i que això ho demostra la "suma" que es pot veure en aquesta fira. 

La Fira de la Tòfona es podrà visitar a Cal Rosal durant tot el dissabte i diumenge, tot i que tancarà aquest últim dia a les 14.00 hores, després del concurs de gossos tofonaires, en què s'hi esperen una desena d'exemplars.